Svima dobro poznata bol

Jednostavni načini za ublažavanje upale mišića

09:43, 03.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Upala mišića nije ni malo naivna stvar, a svima je dobro poznata bol koja se javlja u njima prilikom bilo kojeg pokreta, a naročito silaženja niz stepenice (ako su vam upaljeni mišići nogu). Upala nije nešto što možemo u potpunosti da izbjegnemo, ali postoje načini na koje možemo da je ublažimo maksimalno. 

Određena hrana i piće 

Poznati treneri preporučuju da nakon napornog ili treninga koji ste imali nakon dužeg pauze obavezno nahranite tijelo malom količinom ugljenih hidrata i proteina. Takođe je bitno i šta konzumirate prije treninga kako bi vaše tijelo imalo dovoljno snage da iznese napor. 

Masaža 

Masaža je jedan od najboljih načina da se riješite upale mišića. Sportske masaže možda nisu toliko relaksirajuće, ali će vas osloboditi bolova u mišićima. 

Vježbajte pametnije 

Ukoliko se poslije jakog treninga samo istuširate i pohvalite sebe kako ste dobro sve odradili, onda niste uradili sve, već ste samo “pozvali” bolove narednog dana. Od lošeg spavanja, do nikakvog istezanja, sve ovo ima negativan uticaj na naše tijelo. Potrudite se makar da se dobro istegnete nakon treninga i vaši mišići će vam biti zahvalni. 

Preskočite konzumiranje lijekova 

Kada se suočite sa bolovima nakon treninga, primamljivo će vam izgledati da popijete lijek protiv bolova poput ibuprofena. Iako ovakvi lijekovi mogu pomoći u uklanjanju bolova, istraživanja pokazuju da mogu imati negativan uticaj na efekat treninga.