Istraživanje naučnika

Jedno piće šteti, povećava rizik od moždanog udara

21:13, 05.04.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Rezultati opsežnog istraživanja koje su proveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu, Univerziteta u Pekingu i Akademije medicinskih nauka u Kini pokazalo je da čak jedno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara.

S obzirom na to da alkohol povećava krvni pritisak, čak i jedno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara, piše BBC. Ovo istraživanje negira prethodna istraživanja čiji rezultati kažu da umjereno konzumiranje alkohola može poboljšati zdravstveno stanje.

Naučnici iz Velike Britanije i Kine proveli su istraživanje u kojem je učestvovalo oko pola miliona Kineza. Rezultati istraživanja pokazali su da je alkohol štetan po ljudsko zdravlje, čak i kada se umjereno konzumira, 

"Iako se ranije vjerovalo da umjerena konzumacija alkohola ima pozitivne efekte, dokazali smo da to jednostavno nije tačno", navode naučnici koji su proveli ovo istraživanje.

Kao mjernu jedinicu za "jedno piće" naučnici su koristili čašu vina, flaširano pivo ili malu dozu žestokog pića. Rezultati su pokazali da jedno do dva pića dnevno povećava rizik od moždanog udara za 10 do 15 odsto, dok četiri pića dnevno povećavaju rizik od moždanog udara za 35 odsto.

Kada je u pitanju rizik od srčanog udara, naučnici kažu da prema trenutnim podacima ne mogu donijeti jasan zaključak te da će nastaviti istraživanje u tom smjeru.

Navode da ljudi sa istoka imaju genetski slabu toleranciju na alkohol te da su efekti koje alkohol ostavlja na ljudsko zdravlje tamo očitiji. Upravo zbog toga su naučnici vršili ovo istraživanje u Kini. Iako drugi naučnici imaju sumnje u ovo istraživanje jer je provedeno u Kini, naučnici generalno smatraju da ne postoji količina alkohola koja će pozitivno djelovati na vaše zdravlje te da ukoliko se ipak odlučite konzumirati alkohol to činite u što manjim dozama.