Jednostavno i lako

Izbjegnite noćna jela: Ove namirnice ne debljaju, a smanjuju glad

06:59, 30.05.2019.
Izvor: 24sata
Thumbnail
Koliko puta ste se uhvatili da uz gledanje večernjeg filma pojedete kesicu čipsa, veliku porciju sladoleda ili čokoldu?

Večernji obroci koji goje posebno se odnose na hranu s puno prerađenih šećera i skroba poput hljeba, pirinča, krompira i pekarskih proizvoda s malo vlakana i puno šećera. Ovaj tip hrane ublažiće glad na neko vrijeme, ali kalorije koje je čovek unio u tijelo neće se potrošiti, nego će ih za vrijeme spavanja tijelo "preraditi" kao masnoću u tijelu.

Ipak, stručnjaci savjetuju da se ne odlazi u krevet gladan. Kad vas u kasnim noćnim satima uhvati glad, bolje je da posegnete za hranom s visokim udjelom proteina i malom količinom šećera.

Zato je idealna opcija par štapića (ili kuglica, zavisi od pakovanja) mocarele.

Mocarela ima manje od 100 kalorija po kuglici ili štapiću, ali te male moćne grickalice pružaju nevjerovatnih šest grama proteina sa samo jednim gramom ugljenih hidrata, kao i dodatnim hranljivim materijama poput kalcijuma i vitamina D.

Uz to, nećete morati da brinete da ćete se prejesti, budući da su u pitanju mala pakovanja, piše Reader's Digest.

Oni koji ne tolerišu laktozu, ili ne vole mliječne proizvode, mogu da se posluže s malo orašastih plodova i uzmu šaku badema ili oraha.

Istina je da su orašasti plodovi jako kalorični i imaju visok udio masnoća, ali oni će ublažiti glad i dati tijelu preko potrebne proteine, vitamin E, selen, magnezijum i druge hranjive materije. Samo pripazite na količinu, već šaka oraha će biti dovoljna tijelu da utoli glad.