Nivo strahova zabilježen u pet oblasti

Istraživanje pokazalo: Amerikanci sve zabrinutiji

09:17, 13.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Strahovi ubrzano rastu kod Amerikanaca, pa su ove godine na skali od 0 do 100 dostigli 51 bod, pokazuje istraživanje "Američke psihijatrijske asocijacije".

Prema tim rezultatima, najviši nivo strahova zabilježen je u pet oblasti - zdravlju, bezbjednosti, finansijama, međuljudskim odnosima i politici. 

Rast strahovanja bilježi se u različitim grupama, nezavisno od godišta, rase, etničke pripadnosti i pola, ali nisu kod svih jednako prisutni. 

Mlađi ljudi, "milenijumci" - rođeni između 1980. i 2000. godine - i dalje imaju više strahova od starijih, odnosno generacija od 1961. do 1980. godine. 

Takođe, žene strahuju više od muškaraca - 57 odsto njih u dobi između 18. i 49. godine života ima strahove, dok taj procenat kod muškaraca u istoj dobi iznosi 38 odsto. 

Istraživanje pokazuje da su bijelci, u prosjeku, za 11 bodova manje skloni strahu od ostalih rasa. 

U novoj studiji gotovo 40 odsto ispitanika priznaje da više strahuje nego prije godinu dana. 

Studija pokazuje da se Amerikanci posebno brinu za zdravlje, bezbjednost i finansije. 

Najveći porast različitih strahova kod Amerikanaca zabilježen je u sferi finansija. 

Sve više ljudi brine da li će moći da spoji kraj s krajem sljedećeg mjeseca. 

Generalno, Amerikance naročito muče pitanja zdravlja i bezbjednosti. 

Čak 68 odsto njih ekstremno strahuje, a samo 24 odsto nema te probleme. 

Očekivano trajanje životnog vijeka Afroamerikanaca i dalje je četiri godine kraće od američkih bijelaca, iako se popravilo od 1999. do 2017. godine. 

Rezultati ispitivanja pokazuju da Amerikanci teško nalaze olakšanje od stresa među saradnicima, prijateljima, pa i u porodici. Čak 48 odsto ispitanika navodi da se loše osjeća zbog slabog kvaliteta međuljudskih odnosa.