Internetom kruži lažan savjet: Ovo vam neće pomoći u borbi protiv virusa korone

09:13, 29.03.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Dok se pandemija novog korona virusa širi svijetom, mitovi, teorije zavjere i lažni savjeti za zaštitu od infekcije i dalje preplavljuju društvene mreže. Posljednja među njima odnosi se na ispijanje tonik vode, piše Njujork post.

Evo kako je lažan savjet počeo da se širi internetom.

Osnova pića je kinin, sastojak koji se dobija iz kore drveta kinina, poznat po brojnim ljekovitim svojstvima. Koristi se za liječenje malarije i sindroma “nemirnih nogu“. Kinin je postao tema medija jer lijek koji se povezuje sa njim, poznat pod nazivom hidroksihlorokvin, koristi se u kliničkim ispitivanjima i propisuje se u nekim državama kao potencijalni lijek za korona virus.

Upravo zbog toga, ljudi su počeli da prave zalihe gazirane tonik vode. Iako još uvijek nije dokazalo da li hidroksihlorokvin djeluje protiv Covid-19 virusa, jedna stvar oko koje se stručnjaci mogu složiti je da koktel pića i različiti miksevi sastojaka ne mogu biti lijek.

- Možete da kupite koliko god želite tonik vode i nikad nećete nećete imati dovoljnu količinu da liječite malariju - kaže dr Adam Berman, medicinski toksikolog i ljekar hitne pomoći iz Northvell Health kompanije.

U prošlosti, tonik voda je nekada sadržala više kinina.

- Ali današnji tonik sadrži mnogo manju količinu džina - kaže Berman.

Tonik je gazirano piće obogaćeno kininom koje mu daje prepoznatljiv gorak ukus. Piće je dobilo ime po svojim medicinskim, toničnim, efektima kinina koji je dodavan u piće u cilju sprječavanja pojave malarije.

Medicinski tonik se prvobitno sastojao samo od gazirane vode i velikih količina kinina i sa namjerom se pravio za korišćenje u endemskim malaričnim područjima Južne Azije i Afrike.

Na području britanske Indije, vojnici su miješali tonik sa džinom dobijajući džin-tonik koji je bio ukusniji od samog tonika.

Danas, većina tonika sadrži medicinski beznačajne količine kinina koji se samo koristi radi specifičnog ukusa.

Današnji tonik je manje gorak, nekad i zaslađen. Tonik se često koristi za pravljenje koktela i to najčešće koktela na bazi džin.