Hematološki vikend u Banjaluci

15:58, 20.09.2019.
Izvor: PR
Farmaceutska kompanija Roche BiH organizuje tradicionalni „IX Hematološki vikend“ u Banja Luci, 20. i 21.09.2019. godine, na kome će učestvovati veliki broj hematologa, pedijatara i farmaceuta iz cijele BiH, a svoje kliničko iskustvo na skupu prezentuju i predavači iz Španije i Hrvatske.

Teme Hematološkog vikenda su:

- Napredak u tretmanu Hemofilije A;
- Inovacije i iskustva u tretmanu hematoloških maligniteta;
- Personalizovana i precizna medicina u hematologiji.

Glavna tema Hematološkog vikenda je nova revolucionarna terapija u tretmanu hemofilije A, te će biti riječi o naučnim dostignućima iz segmenta malignih limfoma, kao i novom genetskom testiranju u hematologiji.

Hemofilija je nasljedni poremećaj koagulacije (zgrušavanja krvi) kod kojeg se krv oboljelih ne zgrušava na odgovarajući način, uslijed nedostatka ili nedovoljne aktivnosti faktora koagulacije. Hemofilija se manifestuje čestim krvarenjima, koja nastaju pri najmanjim povredama i/ili spontano. Oboljeli od hemofilije ne krvare obilnije u odnosu na zdrave osobe, već duže, te se kod njih javljaju i unutrašnja krvarenja u mišićima, zglobovima i mekim tkivima, koja mogu dovesti do trajnih oštećenja i biti opasna po život ako se jave u vitalnim organima, kao npr. u mozgu.

Učesnici imaju priliku slušati i predavanja o napretku u tretmanu limfoma i hronične limfocitne leukemije. 

Predavači iz svih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini iznose svoje kliničko iskustvo o novim terapijskim opcijama koje su napravile iskorak u odnosu na standardnu terapiju koja se koristi kod nas i u svijetu, a biće govora i o ažuriranim kliničkim smjernicama za liječenje Non-Hodgkin limfoma (NHL) i hronične limfocitne leukemije (HLL).

Nova monoklonalna antitijela za tretman NHL-a i HLL-a sada su dostupna za liječenje kroz sistem zdravstvenog osiguranja u BiH.

Standardna klinička praksa u svijetu ulazi u eru precizne medicine, u kojoj uvid u biologiju tumora, putem sveobuhvatnog genskog testiranja, omogućava kreiranje personaliziranog tretmana za svakog pacijenta u skladu sa genomskim profilom njegovog tumora. Roche genetsko testiranje pod nazivom FMI (Foundation Medicine) koje je od ove godine dostupno i u BiH omogućava kreiranje individualnog plana liječenja za svakog pacijenta i
može pomoći u izboru najdjelotvornije terapijske opcije. Svoje iskustvo i naučne podatke o ovom sa učesnicima Hematološkog vikenda podijelit će predavači iz Banja Luke i Splita.

Press konferencija na ovu temu održaće se u subotu, 21.septembra/rujna 2019. godine od 12:30 sati, u Lanaco Tehnološkom centru u Banjaluci, prvoj pametnoj zgradi u BiH.

Predstavnicima medija će se obratiti:

-Dr. Adnan Filipović, generalni direktor Roche d.o.o.- Roche Ltd.
-Prof. dr. Jelica Predojević-Samardžić, šef Odjela za dječiju hemato-onkologiju i imunologiju sa centrom za hemofiliju UKC RS i nacionalni koordinator za hemofiliju Republike Srpske.