Gradski tamburaški orkestar Banjaluka publici poklonio Novogodišnji koncert

11:56, 18.01.2020.
Izvor: ATV
Gradski tamburaški orkestar Banjaluka publici je poklonio Novogodišnji koncert. Velike ovacije publike mogle su se čuti u Banskom dvoru gdje su tamburaši prenijeli sve ono što su radili posljednjih 19 godina. Na ovaj način napravili su jedan veliki omaž svim tim drzavama i gradovima koje su obišli.

“Pa to će biti države u kojima smo nastupali. Od Italije, Francuske, Slovenije, Makedonije, pa onda bivše Jugoslavije. Imaćemo soliste Aleksandru Radović, Aljošu Đumića, specijalni gost Andrej Pucarević, naš klarinetista Boris Dukić i Nataša Vukojević Dukić. Predstavićemo se poznatim numerama kao što su “La sante mi kantare”, odsviraćemo “Krovove Pariza” iz Francuske, odsviraćemo “Na lijepom plavom Dunavu”, “Montijev Cardas”", rekao je Zlatan Mirić, dirigent GTO Banjaluka

Miro Marinković, jedan od osnivača i najstariji član Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka kaže da je za njega to velika čast, ali da je to posao koji nije lak. Koncert koji je održan je kruna njihove dugogodišnje karijere, kaže Marinković, jer je za jedan orkestar, najljepše i najznačajnije predstaviti se vjernoj publici. 

“Što se tiče Banjaluke, tambura ima svoju istoriju koja je ozbiljna. Za tamburu su ozbiljno pisali aranžmanski i Duško Umićević, to je bio horovođa, inače advokat u Banjaluci, zatim akademik Vlado Milošević, direktor Muzičke škole Rade Stanic, poslije toga Marko Popović. Naravno, u novije vrijeme pokojni Zdravko Čosić, pisali su za tamburu. Sada su se pojavili mladi ljudi, akademski obrazovani, kao što je naš dirigent, koji opet pišu za tamburu, i tambura je sada, u Banjaluci, u Evropi, na jednom lijepom niovu, ka putu, da bude zajedno sa svim trzaličkim instrumentima, kao što je balalajka i ostalo", rekao je Miro Marinković, član predsjedništva GTO Banjaluka. 

Specijalni gost bio je Andrej Pucarević. Atmosferu je upotpunio pjesmama Zdravka Čolića “Pjesmo moja” i Tošeta Proeskog “Tajno moja”.

“Pa svakom izvođaću, solisti pjevaču je nekako najveći doživljaj da u karijeri ima varijantu da pjeva sa tamburaškim orkestrom, simfonijskim orkestrom, horom. Prednost je što kada je 50 ljudi na bini, pretvori se u jednu energiju, znači nisi sam, nisi sa dvoje, troje ljudi, nego sa njih 50, u jednoj energiji istoj živite i to je jedan osjećaj koji zaista trebate probati”, kaže Pucarević.

Uz Gradski tamburaski orkestar uvijek je njihova vjerna publika. 

“Uvijek sam u toku Tamburaškog orkestra i zadovoljstvo je gradu Banjaluci što ima Tamburaški orkestar. Svaki put sam na njihovim koncertima i zadovoljna sam što postoje, kaže Borka Vujanović iz Banjaluke.

U narednom periodu intezivno će raditi na pripremama za koncert i takmičenje u Osijeku. To je festival koji će okupiti sve Tamburške orkestre iz bivše Jugoslavije, Austrije i Njemačke. Tamo će se, kažu, pojaviti u maju i predstaviti njihov novi program i na taj način se takmičiti na najboljim i najozbiljnijim koncertima.