Ne pretjerivati sa fizičkim naporom

Fizička akrivnost ublažava tegobe prehlada

07:33, 26.12.2018.
Thumbnail
Naučne studije su potvrdile da blaga do umjerena redovna fizička aktivnost može da ublaži tegobe i trajanje simptoma infekcija gornjih disajnih puteva. 

Takođe, smatra se da su ljudi koji vježbaju čak za 50 odsto otporniji na respiratorne infekcije od onih koji pretežno sjede tokom dana. Ipak, savjetuje se da se ne pretjeruje sa fizičkim naporom, jer se u tom slučaju iscrpljuje organizam i smanjuje imunitet.

Fizička aktivnost ne samo da čini organizam otpornijim na bolesti, već poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, snižava krvni pritisak, kontroliše tjelesnu težinu i štiti od bolesti, kao što su dijabetes, osteoporoza, ili kancer.

Dakle, savjet je umjeren trening. To može da bude brzo hodanje, plivanje, vožnja sobnog bicikla, ples, lagano trčanje ili joga. Sve aktivnosti bi trebalo da traju od pola sata do sat vremena.

Plivanje i vožnja sobnog bicikla

Plivanje ima brojne dobrobiti, a jedna od njih je i da povećava gustinu kostiju. Zbog toga se preporučuje onima u stanju osteopenije, oboljelima od degenerativnog reumatizma i reumatoidnog artritisa. Vožnja sobnog bicikla ima slične efekte. Čuva zglobove i jača mišiće.

Joga

Vježbe joge djeluju umirujuće na um, razgibavaju tijelo i relaksiraju. Naročito se preporučuju oboljelima od hipertenzije, jer prirodno snižavaju povišene vrijednosti krvnog pritiska.

Ples i lagano trčanje

Ove aktivnosti povoljno djeluju na rad srčanog mišića, naročito ples. Osim što podiže puls, kretanje uz prijatnu melodiju i ritam opušta nerve i doprinosi boljem raspoloženju.

Hodanje po snegu

Uz dobru obuću i odjeću i zaštitu kože kremama, hodanje po snijegu se preporučuje u svakoj životnoj dobi. Za one koji se otežano kreću zbog problema sa bolovima, reumom ili drugim bolestima, savjet je da prilikom pješačenja po snijegu koriste štapove.