Uništava 25 vrsta bakterija

Evo koji je najjači prirodni antibiotik

10:13, 07.02.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Medicina nikada u istoriji nije bila razvijena koliko je to danas, a neke napitke ili ljekovita ulja koristimo i kao preventivu ili "čuvare" našeg organizma i imuniteta, a jedan od onih za kojim sve češće posežemo jeste i ulje divljeg origana.

Ovo je prirodni lijek koji se od davnina upotrebljava; posebno su ga cijenili u doba starih Grka kada se koristio za saniranje rana i liječenje disajnih puteva, u srednjem vijeku je bilo popularno širom Evrope kao sredstvo koje se borilo protiv infekcija.

Danas je opštepoznato da je ulje divljeg origana najjači prirodni antibiotik i da se uspjšeno bori protiv više od 25 vrsta bakterija, a agresivno napada i gljivice i viruse. Naučnici su dokazili i da je ulje divljeg origana 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od bijelog luka.

"Čini se da se najviše koristi u terapiji kandide i upornih bakterijskih infekcija ešerihijom. Međutim, osim povoljnog dejstva na širok spektar bakterija i gljivica, ulje divljeg origana djetvornim se pokazalo i u prevenciji virusnih oboljenja, kao jaka podrška imunom sistemu, zbog čega pomaže i prevenciji starenja i čak štiti od raka", objašnjava dijetetičar nutricionista Tanja Olajdžija, i dodaje koji je to sastojak koji ovo ulje čini "čudotvornim".

"Ulje origana je jak antiseptik, antimikotik i prirodni antibiotik, a sva ova svojstva duguje aktivnoj supstanci - karvakrolu. Zavisno od vrste origana, postotak karvakrola je različit, 70 odsto je minimum koji može dovesti do terapijskog efekta, a pojedine vrste, poput Origanum minutiflorum, sadrže i preko 90 odsto ove supstance. Pri izboru ulja važan je postotak karvakrola, što viši, to je je ulje cjenjenije," rekla je Olajdžija.

Dakle, njegova primjena je široka i obuhvata čitav niz zdravstvenih poteškoća, ali imajte na umu da se ulje origana ne smije koristiti na svoju ruku. Prije svega treba znati da je neophodno da se koristi u razblaženom obliku, čak i kada je namjenjen za spoljašnju upotrebu.

Preporučena dnevna doza je do četiri kapi dnevno, a u posebnim situacijama može se koristiti i više, ali nikada u jednoj dozi istovremeno.

Ovo su boljke u kojima ulje divljeg origana može da pomogne:

- štiti od virusa, gljivica i bakterija

- pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa

- usporava proces starenja

- pomaže kod prekomernog znojenja i lošeg zadaha iz usta

- pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova

- spriječava infekcije

- koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata

- eliminiše mikroorganizme iz respiratornog, gastrointestinalnog, urinarnog, genitalnog sistema i sa kože.