Doktori se složili, ovo je za sada najefikasniji lijek protiv korona virusa

  • 04.04.2020.10:36

Jedna internacionalna anketa u kojoj je učestovalo preko 6.000 doktora ocijenilo je da je lijek protiv malarije Hidroksihlorokin najbolji lijek za korona virus, piše Nypost.

U anketi je učestovalo 6.227 doktora u 30 zemalja, a njih 37 odsto reklo je da lijek protiv malarije predstavlja najefikasniju terapiju protiv smrtonosnog virusa.

Anketu je sprovela globalna zdravstvena agencija za ispitivanje zdravstvene zaštite Sermo koja je ustanovila i da 23 odsto medicinskih profesionalaca prepisalo ovaj lek u SAD – daleko manje nego u drugim zemljama.

Izvan SAD-a lijek za malariju se podjednako koristio i kod pacijenata sa blagim simptomima kao i kod pacijenata sa težim simptomima korona virusa, dok se u SAD-u najčešće koristio kod pacijenata sa težom kliničkom slikom – navodi istraživanje.

Ovaj lijek se najčešće koristio u Španiji gdje je čak 72 odstro ljekara reklo da je propisalo ovaj lijek.

Debata o lijeku protiv malarije pokrenuta prije dvije nedjelje nakon što je predsjednik Tramp rekao da je Hidroksihlorokin mogući „menjač igre“ u borbi protiv pandemije Covid-19 što je navelo kritičare da ga optužuju za promovisanje nedokazanih i neprovjerenih lijekova.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji do danas nema dokaza da bilo koji lijek može da spriječi ili izliječi ovu bolest.

Tagovi: