Višestruke prednosti

Dobra vijest za mame: Dojenje smanjuje obim struka

13:50, 07.05.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Dojenje beba jedan je od najzahtjevnijih dijelova majčinstva, no njegove su prednosti višestruke za novorođenče. Međutim, osim što je dojenje dobro za bebe, ono je odlično i za majke. Naime, najnovija istraživanja pokazala su da dojenje smanjuje obim struka kod majke.

U istraživanju "Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici" Univerziteta u Pitsburgu i Državnog univerziteta Mičigen učestvovalo je 700 žena. Istraživači su pratili majke sedam do 15 godina nakon što su rodile.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu "Journal of Women's Health", pokazali su da su mame koje su dojile više od šest mjeseci imale tanji struk gotovo četiri centimetra u poređenju sa strukom mama koje su prestale dojiti nakon šest mjeseci ili čak i ranije. 

Osim toga majke koje su duže dojile imale su manji obim kukova. Istraživači su uzeli u obzir starost, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i faktore zdravog načina života. 

Naučnici su otkrili i da su mame koje su dojile svoje bebe imale manji indeks tjelesne mase i sistolički i dijastolički krvni pritisak. Razlog za to je što su majke koje doje svjesnije bitnosti zdrave ishrane za bebu.