Dijabetičari u posebnom riziku za razvoj teških formi kovida

12:44, 15.12.2020.
Izvor: B92
Thumbnail
Još od samog početka pandemije virusa korona dijabetičari su označeni kao vrlo rizična grupa za razvoj teških formi kovid 19 infekcije, naročito ukoliko je taj dijabetes loše regulisan.

Osim dijabetičara u posebnom riziku su i pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, starije osobe.

Ljekari apeluju na dijabetičare da u periodu epidemije održe što bolju kontrolu nivoa šećera u krvi, ali i da izbjegavaju kontakte kako bi smanjili rizik od zaražavanja.

U jeku trećeg talasa virusa korona često je teško doći do ljekara, jer su mnogi od njih angažovani u kovid bolnicama i brinu o životno ugroženim kovid pacijentima, ali postoji i strah da bi u javnom prevozu ili ambulantama moglo doći do zaražavnja.

Dr Marija Glavinić Mijić iz Savetovališta za dijabetes DZ Zemun kaže da se oni trude da tokom epidemije održe kontakt sa pacijentom na razne načine, te da često telefonski daju savjete pacijentima kako da regulišu terapiju.

"Ideja telefonskog kontakta je da se smanji izlaganje dijabetičara virusu. Oni koji imaju loše regulisan šecer moraju da dođu kod lekara, ali se i kod njih trudimo da imaju što manje šetanja", kaže Glavinić Mijić za Tanjug.

Obično poslije dolaska kod ljekara, kako kaže, sve savjete dobijaju telefonski – kako da podese doze insulina, koriguju terapiju.

Doktorka kaže da je u prvom talasu epidemije virusa korona, kada je uveden policijski čas i došlo do potpunog zatvaranja, bilo dosta problema sa regulacijom šećera kod dijabetičara i da su se česdće dešavale hipoglikemije- pad šećera u krvi.

"Pacijente je hvatala panika, a kada ste nervozni i ne krećete se šećer raste. Mnogi pacijenti su sami sebi korigovali terapiju i tu smo imali ozbiljan problem sa padovima šećera kod dijabetičara“, priča Glavinić Mijić.

U Srbiji ima oko 700.000 dijabetičara, a većina njih oko 90 odsto, imaju dijabetes tip 2. Samo na teritoriji opštine Zemun registrovano je oko 12. 000 dijabetičara.

Ðorđe Branković je dijabetičar, ali ima dobro regulisan šećer te kod endorinologa na kontrolu ide jednom godišnje, tako da njegovo lječenje epidemija nije mnogo poremjetila.

"Brojni pacijenti su imali problem sa regulacijom šećera u krvi tokom epidemije i morali su da potraže pomoć struke. Većina njh se obraćala savjetovalištima pri domovima zdravlja kojih u Srbiji ima više od 40“, rekao je on za Tanjug.

Napominje da su savjetovališta pri domovima zdravlja, u ovim teškim vremenima, pokazala kao najbolje rješenje.

"Bitno je da će korona jednog dana proći, a mi ostajemo da živimo sa našom bolešću i moramo da je regulišemo šećer na što bolji način“, rekao je Branković koji je sa još nekoliko pacijenata osnovao Udruženje pacijenata sa dijabetesom tip 2 "Krug dvojke Srbije“.

Podsjeća da neregulisan šećer dovodi do brojnih komplikacija kao što su kardiovaskularni problemi, problemi sa bubrezima, amputacije.

"Naš cilj je da širimo svijest o ovoj bolesti u Srbiji, a i da ukažemo na zdrave navike koje ljudi sa dijabetesa tip 2 treba da ugrade - fizička aktivnost, ishrana i adekvatna terapija“, zaključio je on.