Oprez

Čuvajte se virusa koji vam može upropastiti ljetovanje

14:15, 30.06.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Norovirusi su grupa veoma zaraznih virusa koji izazivaju stomačne probleme i sa kojima se možete suočiti u svim dijelovima svijeta, a česta su pojava na odmoru.

Epidemije su posebno česte na velikim kruzerima, na kojima se u ograničenom prostoru nalazi i po nekoliko hiljada putnika i zaraza može veoma brzo da se raširi. Neretko se javljaju i u hotelima, a dovoljno je samo nekoliko dana da „devastiraju“ neko manje turističko mesto. 

Virus se brzo širi, a možete ga dobiti u direktnom kontaktu sa oboljelom osobom, konzumirajući kontaminiranu hranu i vodu, kao i dodirivanjem kontaminiranih površina (tanjiri, escajg). 

Period inkubacije je kratak, između 12 i 48 sati. Simptomi kao što su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, slabost i blaga temperatura se veoma brzo razvijaju i mogu da traju 2-3 dana. Najteža komplikacija je dehidratacija, koju izazivaju povraćanje i dijareja, i koja može biti blaga, ali u težim slučajevima, posebno kada se radi o maloj djeci ili starijim osobama, može doći i do težih oblika dehidratacije koji zahtevaju hospitalizaciju. 

Ne postoji vakcina protiv norovirusa, niti se prepisuje neka posebna terapija. Izručito se ne preporučuje korišćenje antibiotika na svoju ruku, budući da se radi o virusnoj, a ne bakterijskoj infekciji. Najvažnije je održavati organizam hidriranim kako ne bi došlo do dehidratacije, piti dosta vode, instant supe, tečnosti sa elektrolitima i izbjegavati tešku hranu. Preporučuje se odmor i ležanje, kao i izbjegavanje kontakta sa drugima. Osobe oboljele od norovirusa mogu biti zarazne i tri dana nakon prestanka tegoba. 

Higijena je ključna za sprječavanje širenja norovirusa. To podrazumeva redovno temeljno pranje ruku sapunom, posebno nakon korišćenja toleta, prije jela i nakon korišćenja potecijalno kontaminiranih površina. U hotelima treba izbjegavati dodirivanje kvaka, ručki, dugmića za lift, slavina, kao i gelendera na stepeništima, kao i kupanje u bazenima. 

Izbjegavajte svježe neoljušteno voće, salate od svježeg lisnatog povrća, ali i ostrige. Ukoliko ste bolesni, ne pripremajte hranu za druge. Prilikom pripreme hrane, dobro operite i termički obradite sastojke, oljuštite svježe voće i prije pripreme takođe dobro operite ruke. 

U putnoj apoteci trebalo bi da imate sredstvo za spuštanje temperature, probiotike koji će pomoći u što bržem regulisanju probave tokom oporavka i rastvor sa elektrolitima koji sprečava dehidrataciju organizma.