Čudesna kafa od brokolija: Samo dvije kašike su dovoljne za zdrav organizam

09:58, 22.02.2021.
Dobre vijesti za ljubitelje kafe: kofein i zelenilo se i dalje mogu kombinovati u jednoj šolji. Karfiol i brokoli su uobičajeni sastojci ne samo u salatama, već i u smutijima. A sad povrće zadire u carstvo drugog pića - kafe.

Kafa od brokolija zvuči primamljivo, zar ne? Ova neočekivana mješavina osmišljena je u Australiji, dok su se naučnici vodili samo najboljim namjerama.

Interesovanje za zdrav način života i pravilnu ishranu samo se povećava iz godine u godinu, ali u isto vrijeme ljudi i dalje često nisu u mogućnosti da jedu preporučenu količinu povrća. Brokoli kao piće pomoći će u popunjavanju te praznine.

Thumbnail

Kako napraviti kafu od brokolija

Za ovaj napitak vam nije potreban svjež brokoli, jer ovo nije smuti. Prvo povrće treba osušiti, a zatim ga samljeti u fini prah, koji se dodaje u kafu. Štaviše, samo dvije kašike ovog zelenog praha imaju nutritivne vrednosti koje će vam pomoći da unesete sve neophodne elemente u svoj organizam. Postoji još jedan snažan argument u korist nove "zelene" kafe - rijetko ko redovno jede brokoli. Ovo povrće je gost na stolu samo s vremena na vrijeme, a kafa je mnogo popularnija.

Alternativne opcije

Ako vam je teško da zamislite kafu od brokolija, možete početi sa drugim opcijama. Brokoli u prahu je definitivno zdrav - i može biti zanimljiv sastojak istog smutija, kao dodatak žitaricama ili pireu od avokada. Ovaj prah se može čuvati mnogo duže od običnog povrća, a polje za eksperimentisanje sa ukusima i jelima sada je mnogo veće.

(yumama.com)