Čekaju vas putovanja, pazite se: Nećete vjerovati koja mjesta u avionu imaju najviše bakterija i virusa

22:32, 22.05.2020.
Izvor: novosti.rs
Većina komercijalnih aviona prima 150 do 350 putnika po letu, a uzme li se u obzir i gust raspored putovanja, temeljita čišćenja nisu toliko česta pojava koliko bi trebalo da budu. To ne znači da treba otkazati sve letove i putovati autobusom, ili kupiti kartu za voz, nego biti svjestan s čime imamo posla - kao i ponijeti maramice ili tečnost za dezinfekciju ruku.

Mnogi bi se iznenadili, ali toalet nije najprljaviji dio aviona. Iako biste svakako trebali temeljno da operete ruke nakon dodirivanja kvake i drugih mjesta koje se najčešće dotiču, srećna je okolnost što se vecei čiste redovno.

Mikrobiolozi upozoravaju da rasklopni stočići u avionu imaju osam puta više bakterija i virusa nego dugme za puštanje vode u WC-u. Zato ih prije upotrebe slobodno obrišite dezinfekcionim maramicama.

Otvori za regulaciju vazduha iznad glave takođe su visoko na listi najprljavijih dijelova u avionu. Prema istraživanjima, neki ih putnici tokom leta dotaknu i sedam puta kako bi imali više vazduha ili smanjili duvanje, a pritom ostave i "svoj trag" poput patogenih klica koje mogu preživjeti danima.

Iako ne možemo izbjeći diranje pojasa, mikrobiolozi savjetuju da koristimo maramice za dezinfekciju ruku nakon što se zavežemo ili odvežemo.

Prilikom putovanja nema mjesta panici, ali treba biti svjestan da avioni vrve bakterijama i virusima, baš kao i sve ostale javne površine koje se često koriste, pa u skladu s tim prati ruke.