Istraživanja pokazuju

Brza hrana drastično smanjuje plodnost kod muškaraca

  • 29.06.2019.10:11

Najnovije istraživanje naučnika sa Harvarda sugeriše da brza hrana i energetski napitci utiču na smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca, prenosi CNN.

Posebno se ističe da je broj spermatozoida kod muškaraca na Zapadu koji se hrane tipičnom masnom hranom u prosjeku manji za 25,6 miliona, a u odnosu na muškarce koji se hrane ribom, piletinom, voćem i povrćem. Smatra se da muškarac koji ima manje od 39 miliona spermatozoida po ejakulatu ili 15 miliona po mililitru ima problem koji se može izraziti kroz poteškoće prilikom oplodnje jajne ćelije.

Ističe se da je prosječni broj spermatozoida muškaraca u SAD, Evropi i Australiji u posljendjih 40 godina pao za 59 posto. Uzrok tome je, vjerovatno, manje kvalitetna ishrana. Kako bi se ušlo u trag uticaju hrane na broj spermatozoida, naučnici su istražili ponašanje 3.000 muškaraca koji su između 2008. i 2017. godine prošli vojne medicinske testove.

Ishrana piletinom, ribom, povrćem i voćem povezana je sa najvećim brojem spermatozoida. Zatim slijede muškarci koji prakticiraju vegetarijansku hranu, a potom oni koji vole procesirano meso, žitarice, majonezu i mliječne proizvode.

Ishrana crvenim mesom, čipsom i drugim proizvodima punim masnoće povezana je sa najnižim brojem spermatozoida. Muškarci koji često jedu takvu hranu imaju za 8,8 i 42,3 miliona manje spermatozoida od onih koji izbjegavaju zapadnu brzu hranu.

Tagovi: