Pandemija

Britanski fizeri prijavljuju navodne nove posljedice korone

  • Izvor: Index.hr
  • 24.09.2021.09:06

Frizeri širom Velike Britanije počeli su prijavljivati kako neki njihovi klijenti, koji su preboljeli Kovid-19, nakon farbanja kose imaju nove, ozbiljne alergijske reakcije poput osipa i opekotina uprkos tome što koriste istu boju kao i prije, javlja "BBC".

Naučnici sa "Imperial Collegea" u Londonu zbog svega navedenog istražuju može li bolest reprogramirati naš imunološki sistem, na sličan način kao i druge bolesti.

Britansko udruženje koja zastupa frizere i kozmetičare upozorava sve zaposlene u tim strukama da obavezno provedu dodatne epikutane testove (tzv. patch test) kako bi izbjegli moguće sudske postupke.

Epikutani test služi za dokazivanje kasne reakcije preosjetljivosti na kontaktne alergene - na kožu leđa lijepe se flasteri s alergenima, a test se očitava nakon 48 i 72 sata.

Iako već deset godina koristi istu boju za kosu, Džema, koja je preboljela Kovid-19, imala je snažnu reakciju na tzv. patch testu. Iz njenog frizerskog salona kažu kako su im već četiri klijenta imala isti problem otkako su započeli provoditi alergološko testiranje.

S testiranjima u tom salonu počeli su kada su čuli za brojne prijave iz drugih salona.

"Dan poslije testa osjetila sam kako mi koža iza uha gori, a kako je vrijeme prolazilo, stvar se samo pogoršavala... Doslovno su mi otpadali slojevi kože", izjavila je Džema.

"Ovo nije izolovani incident i zato su testiranja u mom salonu obavezna", kaže Džemina frizerka Stejsi Klajn, prenosi "Index.hr".