Prevencija raka kože

Besplatni dermatološki pregledi u Bijeljini

18:17, 11.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ljekari bijeljinskog Doma zdravlja danas su vršili besplatne dermatološke preglede građana na gradskom trgu u okviru kampanje "Euromelanoma" čiji je cilj prevencija i rana dijagnoza raka kože, prije svega melanoma - najmalignijeg u humanoj patologiji.

Član borda "Euromelanoma" za Republiku Srpsku Dragana Starović istakla je značaj učešća ljekara domova zdravlja u ovoj kampanji koja je aktuelna u gradovima Republike Srpske i Federacije BiH, navodeći da u njoj učestvuje više od 70 dermatologa. 

Tokom kampanje, pregledi kože su besplatni i bez uputnice, a rad ljekara je isključivo humanitaran i bez novčane naknade. 

Starovićeva je naglasila izuzetan značaj prevencije i poručila da se rak kože može liječiti, a rana dijagnostika umnogome povećava šanse za potpuni oporavak. 

Ona kaže da se tokom kampanje svake godine otkrije od pet do 20 melanoma. 

Zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina Igor Novaković rekao je novinarima da ova zdravstvena ustanova učestvuje u kampanji drugu godinu, a osim besplatnih pregleda za građane, planirana je i radionica za ljekare Doma zdravlja iz oblasti dermoskopije. 

"Pratimo potrebe naših građana, posebno kad znamo da je pregled dermaskopom skup i na njega se dugo čeka", naveo je on. 

Prema riječima Novakovića, prošle godine su tokom kampanje pregledali 280 pacijenata i u dva slučaja uočili promjene na koži od kojih je, nakon detaljnih pretraga, u jednom slučaju utvrđeno da je riječ o benignim i u jednom slučaju o malignim promjenama. 

Novaković je rekao da se rak kože najčešće javlja kod ljudi starijih od 50 godina, kao i kod onih koji su se produženo i intenzivno izlagali suncu. 

Organizatori kampanje su Evropska dermatovenerološka asocijacija, Svjetska zdravstvena akademija, Evropska dermatoonkološka asocijacija, Evropska euromelanoma organizacija, te Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože "Melanoma u BiH". 

Pokrovitelji kampanje su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i federalno Ministarstvo zdravlja.