Ako se ovako ponašate, možete najlakše da se zarazite

09:36, 28.10.2020.
Izvor: Blic
Pojedini naučnici tvrde da postoje dokazi da se virus kovid-19 može prenijeti vazduhom.

Naime, naučnici upozoravaju da postoji sve više dokaza za transmisiju korona virusa vazduhom, a ne samo kapljičnim putem.

Svjestska zdravstvena ogranizacija pod vazdušnu transmisiju svrstava male čestice virusa koje mogu biti neko vrijeme prisutne u vazduhu, ali da teško padaju na zemlju.

Eksperimenti u labaratoriji pokazuju da korona virus može da opstane i po nekoliko sati. Najveća opasnost je u zatvorenim prostorijama kao što su restorani ili fitnes centri, ako se redovno ne provjetravaju.

Infektolog Dejvid Hejmen kaže da virus ne može daleko da putuje vazduhom.

– Za sada postoji mali broj dokaza da postoji veća opasnost. Kašljanje ili kijanje šire kapljično virus u rasponu od jedan metar, potom se virus održava u vazduhu određeni vremenski period. Dakle, postoji mogućnost zaraze i na ovaj način – objašnjava Dejvid Hejmen.

Sa njegovim stavom se ne slaže druga grupa naučnika. Otvoreno pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prošle nedjelje uputilo je 239 naučnika. Navode da virus ne može da se širi dalje nakon kašljanja i kijanja.

– On najviše može da putuje jedan metar i tu se njegov život završava -objašnjavaju naučnici koji se ne slažu sa stanovištem da je moguća njegova transmisija vazduhom.

Naučnici tvrde da je mogućnost infekcije mnogo manja na otvorenom nego u zatvorenom prostoru i da se prostorije redovno provjetravaju kao i da se vodi računa o higijeni i preporučenoj distanci.