Vakcine

Akne postaju prošlost, stiže revolucionarni lijek

07:49, 18.12.2018.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Akne i adolescencija idu ruku pod ruku, ali istraživači kažu da bi ove lezije kože mogle postati dio prošlosti ako se preliminarni testovi eksperimentalne vakcine pokažu uspješnim, prenosi Health 24.

Do ovog trenutka eksperimentalna vakcina je isprobana isključivo na životinjama i posebnim uzorcima ljudske kože. Vakcina se sastoji od antitijela koja ciljaju toksine nastale kao posljedica djelovanja bakterija odgovornih za akne, objašnjava autor studije Čung Ming Huang, inače profesor dermatologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Diegu.

"Ova vakcina bi mogla pomoći 85 odsto američkih tinejdžera i više od 40 miliona odraslih Amerikanaca koji pate od lezija, ožiljaka i emocionalne stigme vezane za akne", dodao je on.

Huang je rekao da njegov tim aktivno traži kompaniju koja će raditi s njima na provođenju kliničkog ispitivanja vakcine. Prema Huangu, efikasnost ove vakcine potvrđena je biopsijama ljudskih akni, a ona bi dovela do smanjenja upale nastale u lezijama.

Ako rezultati eventualnih kliničkih ispitivanja budu pozitivni, moguće je da će vakcina biti dostupna u roku od tri do pet godina, rekao je on.

Aktuelni tretmani kao što su kreme za kožu, antibiotici i sistemski retinoidi često izazivaju neprijatne neželjene efekte, kao što su ekstremna suhoća kože i iritacija.