Zašto tigrovi ne žive u Africi?

  • 24.04.2021.18:00

Ako pitate ljude da li tigrovi žive u Africi, vjerovatno će vam reći "naravno". Međutim, to je pogrešan odgovor.

Tigrovi nikada nisu živjeli u Africi, njihovi srodnici lavovi i druge divlje mačke da, međutim tigrovi su isključivo u Aziji.

Pretpostavka je da je jedinka mačke migrirala prema Aziji prije dva miliona godina, dobila čuvene crno-narandžaste boje ili crno-bijele, a da je mi danas prepoznajemo kao tigra.

Rasprostranjeni su po čitavoj Aziji, od Indonezije, Rusije, Nepala, Kine do Indije. Naravno, postoje zemlje u kojima ima tigrova ali u zoološkim vrtovima. Procjena je da u Americi ima 5.000 tigrova.

Profesor Univerziteta Minesota J.L. Dejvid Smit je rekao da postoji niz spekulacija zašto tigrovi ne dođu u Afriku, ali sve su to spekulacije.

Mnogi istraživači divljih životinja vjeruju da su u istoriji tigrovi naseljavali veći dio Azije i da su razne podvrste tigra prirodno migrirale i širile se tokom vremena. Pleistocenske ledeničke fluktuacije i geografske granice, međutim, vjerovatno su otežale povratak tigrova u Afriku. Prema istraživaču biologije očuvanja sa Univerziteta u Minesoti Shu-Jin Luu, tigrovi su se razišli na zapad do Indije do prije 16.000 godina.

Jednostavan odgovor na pitanje Zašto tigrova nema u Africi glasio bi zato što tu nikada nisu ni živjeli. Vjerovatno bi se teško i prilagodili na klimu kada bi neko pokušao da Afriku naseli ovim mačkama.

Ako na afričkom safariju vidite tigra, znajte da su vas prevarili.

Tagovi: