Zakazana prva trka rovera na Mjesecu

  • 04.12.2020.18:18

Za oktobar 2021. godine zakazana je prva trka rovera na Mjesecu, a u pomoć je pristigao i legendarni dizajner Ferrarija.

Prethodno bi rovera koji će učestvovati u trci trebalo da stignu na taj zemljin satelit raketom SpaceX Falcon 9.

Dva rovera na daljinsko upravljnje teška su oko 2,5 kilograma, a njihovo slanje na Mjesec je zajednički projekt američkih kompanija Moon Mark i Intuitive Machines.

Trka će biti održana oko pješčanih dina nedovoljno istražene Mjesečeve površine nazvane "Olujni okean".

Dio opreme za izvođenje ovog poduhvata će obezbijediti i NASA, u okviru već započetih priprema za novo slanje astronauta na Mjesec 2024. godine. Inače, kompanija Intuitive Machines, iz Hustona, tvrdi da bi uskoro mogla da postane prva privatna kompanija koja se bavi letovima u svemir koja će sletjeti na Mjesec.

Zanimljivo je i to da će jedinstvene male mjesečeve rovere na daljinski djelimično dizajnirati i učenici srednjih škola širom Amerike. Dva srednjoškolska tima čija vozila budu proglašena za najbolja, takođe će učestvovati u njihovoj izradi i upravljati njima tokom trke.

Njemački inženjer Herman Tilke, koji je projektovao i (re)dizajnirao brojne trkačke staze, među kojima su i neke od najpoznatijih staza Formule 1, dizjaniraće stazu za prvu trku rovera na Mjesecu.