Hibridi

Tomtato, biljka na kojoj rastu i krompir i paradajz VIDEO

21:12, 09.06.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Čuli ste do sada za različite načine uzgajanja voća i povrća. Neki su hibridi nastali takozvanim kalemljenjem, ali hit koji nam dolazi iz Velike Britanije je "Tomtato", a kao što mu ime kaže, to je biljka koja daje plodove paradajza i krompira (na engleskom potato - krompir, tomato - paradajz).

Ovakav hibrid osmislila je britanska hortikulturna kompanija Tompson i Morgan, a biljka, vjerovali ili ne, nije rezultat genetskog inženjeringa. Jednostavno, sastavljena je od biljke paradajza (na vrhu), dok je dno od bijelog krompira.

Iako je moguće da se takvi hibridi stvaraju dugo, mnogi su znatiželjni u namjeri da saznaju kakav je ukus plodova, naročito paradajza. Prema riječima ljudi iz kompanije, plodovi Tomtato-a sadrže više šećera od onog u većini paradajza u supermarketima, dok ima im je nivo kiselosti isti.

Za krompir se kaže da je dobar za kuvanje, gnječenje ili pečenje.

Tomtato se kupuje kao uzgojena biljka (za razliku od sjemena) i traje jednu sezonu. Jedna biljka navodno može da proizvede do 500 komada paradajza i dva kilograma krompira.

Hortikulturna kompanija navodi da jedina proizvodi ovakav hibrid paradajza i krompira u komercijalne svrhe.

Međutim, prema izveštaju BBC-a, od prošle nedjelje postoji slična biljka i na Novom Zelandu. U vlasništvu je kompanije "Incredible Edibles" i nazivaju ga Potato Tom.

Ako ste zainteresovani za kupovinu Tomtato-a, a živite u Velikoj Britaniji, možete ga naručiti za 15 funti.