Teoretičari zavjere prenose netačne tvrdnje njemačkog advokata o Kovidu-19

17:07, 18.10.2020.
Nutricionistikinja Anita Šupe unazad par mjeseci na društvenim mrežama i na portalima koji se bave “savjetima za život” širi dezinformacije o pandemiji Covida-19. Aktivno je učestvovala i na antimaskerskom “Festivalu slobode” održanom 5. septembra u Zagrebu, gdje je bila jedna od organizatora i govornik.

Šupe je 8. oktobra na svojoj Facebook stranici podijelila tvrdnje dr. Reinera Fuellmicha “iz Njemačkog istražnog odbora za koronu” koji je ocijenio da se “korona kriza mora preimenovati u KORONA SKANDAL, a odgovorni za nju moraju biti kazneno gonjeni i tuženi za građansku štetu” i koji tvrdi da “PCR testovi NE DAJU nikakve naznake zaraze bilo kojim virusom, a kamoli virusom SARS-COV-2”. Šupe zatim zaključuje da je time “dokazano da je svakodnevno bombardovanje brojem ‘novooboljelih’ ili ‘novozaraženih’ LAŽ i propaganda zastrašivanja”.

Fuellmichove tvrdnje prenijeli su i neki nebitni portali.

Advokat, ne ljekar

Za početak, objasnimo da “Dr. Reiner Fuellmich iz Njemačkog istražnog odbora za koronu” nije ljekar nego advokat, a odbor koji se spominje nije državno ni parlamentarno imenovano tijelo, nego grupa sastavljena od četiri advokata koji “nisu mogli čekati osnivanje parlamentarnog istražnog odbora” pa su osnovali svoj “odbor” i započeli sa saslušanjima 10. jula – kako se vidi iz opisa na njihovoj web stranici.

Među 28 sagovornika koje su saslušali nalazi se desetak ljekara, a među njima je Wolfgang Wodarg čije su netačne tvrdnje već razotkrivane.

Fuellmichov plan je da pokrene udružnu tužbu na sudu u SAD-u ili Kanadi te traži odštetu za sve Nijemce koji su bili oštećeni zatvaranjem “uslijed PCR testiranja”. No kako su za fact-checking rubriku Faktenfinder njemačke državne televizije ARD izjavila dva profesora prava, pitanje je bi li američki sud bio nadležan za takvu tužbu te kako bi se uopšte odluka suda (ako bi išla u korist tužitelja) provela u Njemačkoj.

Mnogo je Fuellmichovih optužbi usmjereno direktno protiv glavnog njemačkog virologa Christiana Drostena. Kako je za ARD-ov Faktenfinder rekao Robert Magnus, profesor građanskog i međunarodnog građanskog procesnog prava sa Sveučilišta Bayreuth, nije jasno kako bi pojedini stručnjaci bili krivi za odluke vlade, jer “političari imaju slobodu odlučivanja i o tome koje će stručnjake konzultirati i hoće li poslušati njihove savjete”.

Najavljuje tužbe

Ostaje za vidjeti hoće li Fuellmich uspjeti da pokrene tužbu na američkom ili kanadskom sudu – nije sasvim jasno kad ju planira podići.

Nadalje, Fuellmich iznosi nekoliko netačnih ili manipulativnih tvrdnji o PCR testiranju, koje smatra “neadekvatnim za utvrđenje infekcije” te na tome zasniva buduću tužbu. Netačna je Fuellmichova tvrdnja da “PCR testovi NE DAJU nikakve naznake zaraze bilo kojim virusom, a kamoli virusom SARS-COV-2”, kao i da “nisu odobreni za dijagnostičke svrhe”. Tvrdnja da PCR testovi “nisu sposobni dijagnosticirati bilo koju bolest” je pak tačna – jer PCR testovi nisu ni dizajnirani za dijagnozu bolesti. Dijagnoze postavljaju ljekari, ne testovi.

PCR test ne izoluje/detektuje cijeli virus nego segmente (nukelinske kiseline) specifične za RNA virusa SARS-CoV-2, ali ne govori ništa o kliničkoj slici testirane osobe. Iz rezultata PCR testa, najbanalnije rečeno, ne možete saznati ima li testirana osoba simptome neke bolesti, u slučaju Covida-19 poput suhog kašlja, glavobolje, povišene temperature, nedostatka okusa i mirisa itd.

PCR testovi

Tvrdnja da “pozitivan rezultat PCR testa ne znači da je prisutna infekcija” i da “ako je neko pozitivan, NE znači da je zaražen bilo čime, a kamoli zaraznim virusom SARS-COV-2”, djelimično je tačna.

Osobe koje su pozitivne na PCR testu mogu i ne moraju razviti simptome bolesti Covid-19: neki prođu s blagim simptomima, neki trebaju hospitalizaciju, a neki nikada ne razviju simptome (tzv. asimptomatski slučajevi). Postoji i mogućnost da PCR test bude pozitivan i nakon što je virus prestao biti vijabilan, odnosno prestao se replicirati.

Faktograf je već pisao da PCR test ne otkriva je li pozitivno testirana osoba zarazna za druge ljude: naučnici još raspravljaju oko toga koju količinu virusa je neophodno unijeti u tijelo da bi se on razmnožio i uzrokovao bolest. Svjetska zdravstvena organizacija u dokumentu od 9. jula takođe navodi da otkrivanje virusne RNA ne znači nužno da je osoba zarazna i sposobna prenijeti virus na drugu osobu te napominju da su studije o tom pitanju još ograničene.

Dakle, PCR test zaista ne otkriva u kakvom je zdravstvenom stanju testirana osoba; on prije svega služi epidemiolozima, virolozima i ljekarima da prate kretanje virusa u populaciji, kako bi spriječili njegovo daljnje širenje. SARS-CoV-2 novi je virus i postoji još mnogo nepoznanica na koje nauka treba odgovoriti; za razliku od virusa gripe, s kojim ga se često poredi, a protiv kojeg postoji vakcina, mjere suzbijanja širenja zasad su testiranje, epidemiološko praćenje, određivanje mjera izolacije i samoizolacije te pridržavanje higijene i držanje distance, uz nošenje zaštitne maske u situacijama gdje distanca nije moguća.

QAnon i wellness industrija

Šupe navodi da svakodnevne objave o broju novozaraženih ili novooboljelih stvaraju “propagandu zastrašivanja”, što je njena lična procjena. 

U komentaru objavljenom na Guardianu nedavno je upozoreno kako je “Covid-19 paranoja ujedinila wellnes industriju i desničarske teoretičare zavjera”.

Po tekstovima objavljenim unazad par mjeseci, čini se da i Šupe, inače nutricionistkinja, vjeruje u neke od tih teorija zavjera, pa tvrdi da je pandemija planirana, a vjeruje i u QAnon teoriju zavjere. U jednom tekstu kaže:

“Doći će ovoj lakrdiji kraj, a doba korone ćemo se prisjećati kao doba Velikog Buđenja”,

dok u drugom tekstu navodi:

“Vjerovatno će uskoro biti javno objavljeno puno informacija koje će mnoge šokirati. Svijet mora saznati što elita i njeni pijuni rade stotinama hiljada djece koja godišnje nestaju u svijetu, o trgovini i zlostavljanju djece, pedofiliji u najvišim dijelovima društva, satanističkim obredima i dječjoj pornografiji. Koliko god je ovo užasno, mora izaći na vidjelo i svi se moramo suočiti s tom najmračnijom stranom svijeta u kojem živimo”.

Izvor ovog teksta, Faktograf je o QAnon-ovcima i dezinformacijama koje šire pisao ovdje.