Vanredne situacije

Švajcarska ukida obavezu skladištenja kafe

18:09, 10.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Švajcarska je predstavila plan da ukine obavezu skladištenja kafe za vanredne situacije, koji postoji decenijama, nakon zaključka da kafa nije ključna za preživljavanje ljudi.

Prema švajcarskom zakonu, od kompanije "Nestle", koja proizvodi instant kafu "Neskafe", i drugih uvoznika, pržionica i prodavaca zahtijeva se da u skladišta stavljaju vreće sirove kafe. 

U skladištima u Švajcarskoj nalaze se i drugi proizvodi, kao što su šećer, riža, jestiva ulja i hrana za životinje. 

Sistem rezervi za vanredne situacije uspostavljen je u periodu između Prvog i Drugog svjetskog rata, kao dio priprema Švajcarske za potencijalnu nestašicu u slučaju rata, prirodne katastrofe ili epidemije. 

Prema planu koji je objavljen javnosti, obaveza skladištenja kafe prekinuće se do kraja 2022. godine, a kompanijama će biti dozvoljeno da smanje zalihe kafe u skladištu. 

"Federalna kancelarija za državne ekonomske zalihe zaključila je da kafa nije ključna za život. Kafa skoro da nema kalorija i sa fiziološke tačke gledišta ne doprinosi zdravoj ishrani", saopšteno je iz švajcarske vlade. 

Konačna odluka o ukidanju obaveze trebalo bi da bude donesena u novembru. 

U Švajcarskoj živi 8,5 miliona ljudi, koji godišnje konzumiraju oko devet kilograma kafe po osobi. 

Stanovnici Velike Britanije godišnje konzumiraju oko 3,3 kilograma kafe po osobi, dok Amerikanci u prosjeku po osobi konzumiraju 4,5 kilograma.