Danas je sveta Anisija  

Šta djevojke treba da urade da im svetica ispuni želju

08:37, 12.01.2019.
Izvor: Alo
Thumbnail
Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji, hrišćanskoj svetiteljki koja je živjela krajem 3. veka.

Dvanaest dana slavi se praznik posvećen zaštitnici nevinih i smjernih djevojaka koja je poznata po tome što je, iako je rođena u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana, rano ostala siroče, rasprodala svu imovinu i riješila da živi isključivo od svog rada. Potpuno se predala molitvi i strogom postu. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je "opasno spavati kada neprijatelj bdi".

U to vrijeme car Maksimilijan izdao je proglas prema kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude.

Jednog dana krenula je u crkvu i naletjela na vojnika, koji je pokušao da joj se drsko udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije htio da odustane, pljunula ga u lice. Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem probo devojku i Anisija je odmah umrla.

S obzirom na to da je stradala jako mlada, smatra se zaštitnicom nevinih i smjernih devojaka.

Zato bi valjalo danas da sve djevojke koje žele život ispunjen srećom i ljubavlju, odu do crkve, iskreno i duboko se pomole Svetoj mučenici Anisiji, a predanje kaže da ova svetiteljka ispunjava svakoj od njih želju.