I ove godine glavna tema

Srbi iz Džeksona proslavili Božić na "svoj" način: Priključio im se i Vlade Divac FOTO

11:34, 08.01.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Srba možda ima u svim zemljama svijeta, ali oni iz Džeksona u Kaliforniji stekli su planetarnu slavu kada je njihov način proslavljanja Božića po Julijanskom kalendaru odjeknuo u medijima bukvalno poput metka. 

Ove godine, ako je sudeći po fotografijama sa društvenih mreža Srbima u Džeksonu pridružio se i slavni košarkaš Vlade Divac.

Naime, nakon službe narod se upušta u svojevrsnu vatrenu proslavu u okviru koje organizuju pucanje iz vatrenog oružja. U pitanju je dugogodišnja tradicija, koja je prije osam godina bila u fokusu svjetskih medija, nakon što su objavljeni snimci iz centra Džeksona na kojima se vidi veliki broj muškaraca obučenih u odjela koji pucaju u vazduh iz lovačkih pušaka, proslavljajući Božić.

Tom prilikom prikazani su ljudi koji se grle i čestitaju jedni drugima praznik, automobili “terenci” okićeni srpskim i američkim zastavama, ali i veliki broj sačmara, pištolja i drugog vatrenog oružja čiji su pucnji parali vazduh. Ovakva tradicija pucanja u vazduh dugo je čuvana, a oružje je po pravilu punjeno ćorcima i sve se obavlja uz dozvolu i policijsku pratnju.

Dakle, može se reći da Srbi iz Džeksona u Kaliforniji svake godine na Božić pune medijske naslove širom svijeta.