NASA saopštila

Rover u odličnom stanju nakon spuštanja na Mars

07:49, 19.02.2021.
Izvor: Srna
Američka svemirska agencija Nasa saopštila je da je robotizovani rover "Istrajnost" u odličnom stanju nakon uspješnog spuštanja na Mars.

"Dobra vijest je da mislimo da je svemirski brod u odličnom stanju", rekao je Met Volas, zamjenik menadžera ovog projekta.

Inženjeri u kontroli misije u Kaliforniji oduševljeno su pozdravili potvrdu da je izvršeno spuštanje vozila koje će u naredne najmanje dvije godine bušiti stijene i tragati za tragovima života u prošlosti.

Pretpostavlja se da je u oblasti spuštanja, koje je nazvano Jezero, prije nekoliko milijardi godina zaista postojalo veliko jezero i da je je zbog prisustva vode tu možda postojao i život.

Rover je poslao na Zemlju prvu fotografiju svoje okoline. Prašina je pokrivala zaštine panele na sočivima, ali se mogla vidjeti ravna površina ispred i iza vozila.

Naknadna analiza podataka pokazala je da se vozilo spustilo oko dva kilometra jugoistočno od delte čije je istraživanje planirano.

Alen Čen, koji predvodi istraživački tim, rekao je da je rover na dobrom i ravnom mjestu, te da je nagnut za samo 1,2 stepena.

"Uspješno smo se parkirali i imamo bezbjedan rover na tlu. Ne mogu biti ponosniji na svoj tim jer je to postigao", rekao je Čen.

Stiv Jurčik, vršilac dužnosti upravnika Nase, pohvalio je ovo dostignuće i napomenuo da je ono ostvareno uprkos svim izazovima, a naročito tokom pandemije kovid 19, koja je dodatno otežavala rad stručnjaka.