Metoda 4-7-8

Riješite se nesanice za minut

22:57, 04.02.2019.
Izvor: mondo
Thumbnail
Ako pripadate brojnoj grupi ljudi koje bar ponekad spopadne nesanica, možda će vam sljedeći redovi i te kako koristiti… Naime, već godinama u svijetu je veliki hit metoda 4-7-8 koja navodno omogućava da zaspite za manje od 60 sekundi.

Tvorac ove popularne metode je doktor Endrju Vejl, stručnjak zaposlen na Harvardu gdje istražuje kvalitet sna, a sam ju je okarakterisao kao “prirodnu tehniku za smirenje nervnog sistema” i “jednostavan način da se riješite stresa”.

Vejl je istakao i da se 4-7-8 metoda bazira na elementima meditacije i drevnoj indijskoj praksi “pranayama” što se prevodi kao regulisanje daha.

Ipak, iako čitava priča djeluje vrlo obećavajuće, harvardski doktor kaže da iako ova metoda nije teška za izvođenje, ipak zahtijeva određenu vježbu, te ne treba da se iznenadite ako vam ne “upali” iz prve, piše Blic žena.
No, kada je jednom svaladate, moći ćete da zaspite uvijek i svuda! Evo i detaljnog uputstva za izvođenje 4-7-8 tehnike.

Stavite vrh jezika na gornje nepce, iza prednjih zuba, a u tom položaju treba da ostane do kraja vježbe.

Snažno izdahnite na usta i proizvodite zvuk šuštanja.

Potom zatvorite usta i udišite tiho kroz nos brojeći u glavi do 4.

Onda zadržite dah sve dok ne izbrojite do 7.
Kada ste gotovi sa brojanjem, snažno izdahnite tako da stvorite zvuk šuštanja brojeći u glavi do 8.

Tada ste gotovi sa prvim ciklusom, a treba da ga ponovite još 3 puta, odnosno ukupno 4.

Na priloženom snimku Vejl, koji je i autor nekoliko priznatih knjiga iz oblasti medicine, je detaljno objasnio kako da izvedete ovu metodu, a glavno načelo je neophodno ispoštovati, tačnije morate brojati do 4, 7 i 8, baš kako je i navedeno.

Komentari su različiti – mnogi tvrde da ih je pomenuta tehnika preporodila i spasila ih, dok drugi naglašavaju da sve navedeno nema nikakve veze sa istinom.