Karneval

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prošetao kao Jovanka Broz

19:56, 23.02.2020.
Izvor: vecernji.hr
Velika međunarodna povorka okupila je 11.000 maškara i krenula u mimohod ulicama u središtu grada, a među njima je bio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Među međunarodnim grupama su gosti iz prijateljskih gradova, bivših i budućih Evropskih prijestolnica kulture: irski Galway, luksemburški Esch, litvanski Kaunas, srbijanski Novi Sad, mađarski Veszprem i talijanske pokrajine Matera te maškare iz drugih evropskih gradova te Indije, Japana i SAD-a.

U povorci su karnevalske grupe Nuovo Comitato Carnevale Boscarel iz Verone, Vrbovečki gurmani, Udruženje Bijela golubica iz Vukovara, Japan u Rijeci, Udruženje penzionera grada Crikvenice i Opštine Vinodolske, Grupa iz Indije, Sušački gimnazijalci, Prva riječka hrvatska gimnazija i Gimnazija Andrije Mohorovičića, Dom penzionera Kantrida, Međunarodna grupa "Nevera iz učeničkog doma Kvarnera", Istarski Klub, Karnevalska grupa "Kampus", Klinčaselske mažoretkinje, Grupa iz talijanske Matere, Plesni klub "Pagannini" iz Livna...

Maskirane skupine prigodno su se, u skladu s maskama koje nose, nazvale: Fedrigo da Porto, Kaj su jeli naši stari, Veseli Vukovar, Japanska kaligrafija, Bubnjari i plesači, Crikvenica va srcu, Kalari uniform, Sušački slatkiši, Kandidati za predsjedničke izbore, Zlatne godine, Mafija i brojne druge.

Povorci se pridružio i riječi gradonačelnik Vojko Obersnel. On se maskirao u Jovanku Broz te prošetao Rijekom u cipelama s niskom petom i u plavoj haljini. Uz Obersnela kao Jovanku bio je i Tito, a bili su okruženi pionirima.

Uoči povorke, u subotu uvečer održan je tradicionalni, 21. Humanitarni karnevalski bal, s kojega je prihod namijenjen za nabavku specijalno prilagođenog kombi vozila za prevoz osoba s invaliditetom. Na balu su bili predstavnici ambasada u Hrvatskoj, predstavnici prijateljskih gradova: Estea, Faenze, Kawasakija, Neussa, Karlsruhea, Rostocka, Cetinja.

vecernji.hr