Britanija

Rebeka je medicinski fenomen - "Ljekari su me pogledali i rekli, vi ste gospođo trudni zatrudnili"

16:42, 20.04.2021.
Izvor: Blic
Rebeka Roberts i Ris Viver, par iz Britanije, pokušavali su godinu dana da dobiju dijete, a onda im se sreća konačno osmjehnula.

Prvi snimci ultrazvuka napravljeni u sedmoj nedjelji trudnoće pokazale su kako Noa lijepo napreduje u majčinom stomaku.

Ali onda je nakon tri mjeseca trudnoće, Noa iznenada dobio društvo. Ultrazvuk u 12. nedjelji pokazao je da je Noa neočekivano dobio i sestricu.

– Ostala sam trudna dok sam bila trudna, što je apsolutno ludo jer to ne bi trebalo da se dogodi – kazala je Rebeka za CNN.

iječ je o superfetaciji, odnosno oplodnji novih jajašaca iz različitih ovarijskih ciklusa dok se u maternici već nalazi formirani fetus. Istraživanje iz 2008. otkrilo je da je zabilježeno manje od 10 slučajeva ovog medicinskog fenomena u svijetu. Lekari su ovom britanskom paru rekli da su bebe začete u razmaku od tri nedjelje.

– Nisam mogla da vjerujem da mi se to dogodilo. Ali dogodilo se i prelijepo je. To je poput dobitka na lutriji – kazala je Rebeka.

Ni tatina osjećanja nisu drugačija: “Bio sam ushićen što ću dobiti dijete, a još više sam ushićen zbog blizanaca. Posao je gotov u jednom potezu. Rebeka je malo istraživala i zapravo smo jedinstveni i imali smo sreće.”

Da je riječ o vrlo rijetkom fenomenu, potvrđuje i ginekologinja dr Lilian Šapiro, dodajući da za to postoji niz razloga. Što se tiče Rebekinog slučaja, pojasnila je da je jajna stanica oplođena i implantovana tokom prve ovulacije i “nekako je opet ovulirala tokom tog istog ciklusa”.

– Još jedno jajašce je takođe oplođeno, postalo je još jedan embrion i u različito vreme oba embriona ugrađena su u matericu. Još je jedan razlog zašto su superfetacije rijetke – rekla je Šapiro.

 

Materica, nakon što trudnoća započne, više nije gostoljubivo mjesto za implantaciju.

– To znači da je drugi embrion morao da se usaditi i raste u fazi kada ne bismo pomislili da će moći da raste. Gotovo nikada nismo vidjeli da se dva embriona razvijaju u različito vrijeme. To je nevjerovatno – kaže doktorka.

Blizanci Noa i Rozali rođeni su u septembru 2020. carskim rezom. Djevojčica je bila gotovo upola manje težine i imala je tek nešto više od kilograma, dok je Noa imao 1,8 kilograma. Oboje su bili na jedinici intenzivnog liječenja neonatologije. Devojčica je tamo provela čak 95 dana. I danas, kada imaju sedam mjeseci, Noa je prilično veći od sestrice.

– Bila je tako sićušna. ona je mali vojnik koji već ima svoj karakter. Uopšte se za nju ne brinem – kazao je ponosni otac za CNN.