"Uvijek neko drugi kriv"

"Puno pljuju i psuju": Japanka godinama živi u Beogradu, a evo šta kaže o Srbima

20:32, 06.07.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
U okviru razgovora "Srbija i Japan na mostu svakodnevice", održanom u Nišu 3. jula, jedna Japanka je izložila niz zamjerki na račun ponašanja Srba.

Dan nakon tribine, fotografja video-bima sa ovog događaja, na kojoj se vidi spisak navika u Srbiji, koje, po mišljenju autorke, prosječnom Japancu mogu biti čudne, osvanula je na Tviteru.

U najavi ovog razgovora o svakodnevnom životu Japana i Srbije, navedeno je da će učesnice biti Kanoko Tsuda, koja već duži niz godina živi u Beogradu, kao i Brankica Takahaši, koja godinama živi u Tokiju.

"Njih dvije će razgovarati o sličnostima i razlikama između ovih zemalja i naroda. Istorija Srbije i istorija Japana isprepletale su se tek u prošlom vijeku. Iako su se borile na različitim stranama u najvećem ratu do sada, u ovim zemljama vlada međusobno poštovanje od početka uspostavljanja diplomatskih odnosa do danas", navodi se.

Učesnica porijeklom iz Japana zamjera Srbima da previše psujemo, da smo nedovoljno odlučni, kao i da ne vodimo računa o manirima.

"Pas gazda ne pokupi kaka", "pljuni pljuvačku napoje", "Čisti nos: oduvaj dah od nosa", "Ne može da ćuti i čeka", "neko uvijek skoči red", "žaliju se puno u opšte", "uvijek drugi kriv", "psuje puno, mada baba...", a psovke obuhvataju "majka, sunce, familija, sestra, tetka".

Navedene su još dvije zamjerke: "ne zanima drugima" i "ne radi odmah: sutra, saću (prim. nov: sad ću)".

Tvrdnje ove Japanke su pokrenule lavinu komentara na društvenim mrežama. Dok mnogi tvrde da je ovo jasna slika i prilika loših navika kod Srba, jedan poznavalac japanske kulture ima drugačiji stav. Komentarišući na Tviteru, on je napomenuo da Japanci ovakve stvari mogu zamjeriti skoro svakom narodu.

"Neke od tih stvari su stvarno suprotne od onoga što oni obično rade, mada takvu listu oni mogu sastaviti za većinu naroda van Japana. Listu primitivnosti i gluposti koju bih ja sastavio za njih ne bi mogao da ograničim na toliko malo stavki doduše", navodi se u ovom komentaru.