Dolazi iz vremena prije izuma poljoprivrede

Pronađen najstariji hljeb na svijetu

07:43, 07.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Grupa arheologa u sjeveroistočnom Jordanu pronašla je najstariji hljeb na svijetu. Oni su otkrili praistorijsku pećnicu koju su izgradili ljudi s tog područja. 

U njoj su se još nalazili komadići hrane, koji su pokazali da se hljeb mijesio prije čak 4.000 godina, piše "Popular mehanik".

Ti komadići su zapravo dijelovi primitivnog hljeba napravljenog od praistorijskih žitarica. Istraživači su uz pomoć mikroskopa pregledali čestice pronađene hrane da bi detaljno utvrdili od čega je i kako pripremljena. 

Bili su to preci modernog ječma i zobi. 

Otkriće je posebno značajno jer pokazuje kako taj hljeb dolazi iz vremena prije izuma poljoprivrede i to čak 4.000 godina prije. 

Po mišljenju stručnjaka, djeluje da je potraga za sastojcima za izradu hljeba možda i podstakla poljoprivrednu revoluciju. Tako bi hljeb mogao da postane pokretač naše civilizacije i odgovoran za ono što danas smatramo ljudskom civilizacijom. 

"Rana izrada hljeba je trajala dugo i posebno je bila bazirana na divljim žitaricama što je možda bila pokretačka snaga kasnije poljoprivredne revolucije u kojoj su se kultivisale divlje žitarice kako bi omogućile povoljnije izvore hrane", rekao je arheolog Tobijas Rihter. 

Njihovi dokazi su pokazali da su praistorijska zrna prikupljena, samljevena, prosijana, izgnječena i poslije toga ispečena, u procesu koji je jako sličan današnjem pečenju hljeba.