Portugal 

Pronađena olupina broda koji je potonuo prije 400 godina

12:26, 25.09.2018.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Arheolozi su kod obale Portugala pronašli olupinu broda starog 400 godina, za koji vjeruju da je potonuo kod Lisabona nakon što se vratio iz Indije pun začina, saopštili su danas stručnjaci.

"Sa stanovišta nasljeđa, ovo je otkriće decenije. U Portugalu je ovo najznačanije otkriće svih vremena," rekao je danas direktor istraživačkog projekta Žorže Frejre, prenosi Rojters, uz napomenu da je olupina pronađena u okviru 10-godišnjeg arheološkog projekta.

U nađenoj olupini i oko nje, 12 metara ispod površine mora, ronioci su pronašli začine, devet bronzanih topova sa ugraviranim portugalskim grbom, kinesku keramiku i školjke koje su korišćene kao novac za trgovinu robovima u kolonijalno doba.

Pronađena kod obale Kaškaiša, turističkog gradića na obodima Lisabona, olupina i predmeti iz nje su "veoma dobro očuvani", rekao je danas Frejre.

On i njegov tim vjeruju da je brod potonuo između 1575. i 1625. godine, kada je portugalska trgovina začinima sa Indijom bila u zenitu.

"Dugo već stručnjaci smatraju ušće reke Taguš središtem brodoloma. Ovo otkriće to potvrđuje," rekao je portugalski ministar kulture Luiš Mendeš.

Godine 1994, kod Kaškaiša je pronađen još jedan potonuli portugalski brod, podseća britanska agencija.