Potomci ga čuvaju na porodičnom imanju: Draža Mihajlović američkom pilotu poklonio prsten

08:52, 23.09.2020.
Robert Bob Kol 1944. godine iskočio je iz oštećenog aviona, pogođenog njemačkom raketom, iznad Pranjana, gdje su mu mještani spasili život. U Srbiji je proveo 66 dana i oduševio se žiteljima podsuvoborskih sela. Porodica ovog pilota doživotno je zahvalna srpskom narodu, a najljepše riječi imao je i Bobov sin Geri Kol.

"Moj otac i njegova posada su iskočili iz oštećenog B-24 bombardera nad Jugoslavijom, 6. juna 1944. godine, nakon što su završili misiju u Brasovu u Rumuniji. Nekoliko članova posade je pretrpjelo manje povrede, ali su im četnici generala Draže Mihailovića i lokalni mještani Srbi pomogli i svi su preživjeli rat", rekao je Geri Hol u intervjuu za Fondaciju Misije Halijard.

"Mnogi od naših očeva se ne bi vratili kućama bez velikodušne i nesebične brige koju su im Srbi pružili i platili za to visoku cijenu", dodao je.

Kad je Bob iskočio iz oštećenog aviona, sa sobom je imao mali foto-aparat u letačkom odijelu. Bio je u mogućnosti fotografijama da ovekovječi veći dio vremena koji je proveo u Srbiji i njegova porodica još posjeduje ove jedinstvene fotografije.

Svjetlost dana one su ugledale 75 godina nakon što su snimljene, nakon što su ih Kolovi ponudili Fondaciji Misije Halijard.

"Tokom vremena provedenog u Srbiji se moj otac sprijateljio sa generalom Mihailovićem i toliko su se zbližili da su pred očev odlazak razmijenili prstenje. Moj je otac njemu dao prsten koji je dobio za maturu, a general Mihailović njemu svoj lični prsten sa ugraviranom posvetom. Taj neprocjenjivi artefakt je i dalje u vlasništvu moje porodice, nalazi se u kućnoj kolekciju u Teksasu", kaže Geri Kol.

Misija Halijard je pokazala visok nivo saradnje između Sjedinjenih Država i Srbije u kritičnom periodu rata. Bez hrabrih napora obe strane, ova odvažna misija bi možda bila neuspješna. Oni koji znaju za misiju Halijard je svakako posmatraju kao najviši simbol solidarnosti koji je stvorio trajnu vezu između naših zemalja.

"Septembra 2019. godine sam sa suprugom i svoja dva brata putovao u Srbiju na obilježavanje 75. godišnjice Misije Halijard. To je bila moja prva posjeta Srbiji, ali neće biti posljednja. Bio sam zadivljen time koliko je Beograd živ grad i koliko je unutrašnjost Srbije lijepa. Svuda kud sam putovao, Srbi su bili ljubazni i velikodušni. Osjećao sam se kao kod kuće", istakao je potomak američkog pilota.