Veliki kavez nije dovoljan

Portugalske vlasti zabranile divlje životinje u cirkusima

18:05, 03.11.2018.
Izvor: Hina
Thumbnail
Portugalske vlasti odlučile su do 2024. zabraniti korištenje divljih životinja u cirkuskim predstavama, a zakon, što ga je u utorak naveče usvojio portugalski parlament, oduševio je aktiviste koji se bore za zaštitu životinja.

Zakon se odnosi na lavove, tigrove, slonove, kamile, zebre..., a one su samo dio životinja koje novi zakon štiti od života u cirkusima. Riječ je o ukupno oko hiljadu sto životinja koje čine oko 40 životinjskih vrsta. 

"Zakon već dugo iščekujemo. Divljim životinjama mjesto nije u cirkusima. Ljudi bi trebali pronaći razbibrigu u drugim stvarima, a da pritom ne pate životinje", rekla je potpredsjednica portugalskog udruženja za zaštitu životinja, Bjanka Santos. 

Složili se i lijevi i desni

Zakon su zajedničkim snagama izglasali i ljevičari i desničari u portugalskom parlamentu. Portugal je na taj način postao jedna od četrdeset zemalja svijeta koje zabranjuju zloupotrebu divljih životinja u cirkusima. Polovinu zemalja čine zemlje članice Evropske unije.

"Parlament je konačno shvatio da veći kavezi, stroža pravila i povećana kontrola ne rješavaju problem životinja lišenih vlastita dostojanstva i svedenih na marionete ", smatra član parlamenta, Andre Silva iz Stranke Ljudi-Životinje-Priroda. Do 2024. godine vlasnici cirkusa moraće sve divlje životinje u vlasništvu prijaviti u vladin registar, a one će odande biti poslate u prihvatne centre u Portugalu, ali i u svijetu. 

Udruženje koje čine predstavnici dvadesetak portugalskih cirkusa novome se zakonu protivi.

U saopštenju su objavili kako strahuju da će zakon rezultovati zatvaranjem cirkusa i gubitkom radnih mjesta.