Svetog Prorok Naum

Ovu stvar obavezno uradite za zdravlje svojih najmilijih

09:41, 14.12.2018.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Srpska pravoslavna crkva i njeni vijernici danas obelježavaju dan posvećen sjećanju na Svetog Proroka Nauma i Svetog Filareta Milostivog.

Sveti Prorok Naum jedan je od 12 malih proroka Svetog pisma. Njegova knjiga, po njemu nazvana Knjiga proroka Nauma. Opisao je kraj asirskog carstva, i njegov glavni grad, Ninivu, u živom poetskom stilu.

Malo se zna o ličnom životu proroka Nauma. Njegova djela uzimaju se kao proročanstvo ili kao istorija. Pretpotstavlja se da su njegovi spisi zapisani oko 615. p.n.e, neposredno pred pad Asirije.

Rodom je iz plemena Simeonova, iz mjesta Elkesema od one strane Jordana. Živio je sedam stotina godina prije Hrista. Na dvije stotine godina poslije proroka Jone prorekao je propast Ninive.

Od propovjedi Jonine Ninevićani behu se pokajali, zbog čega ih Bog poštedi i ne pogubi. No vremenom oni zaboraviše milost Božju i ponovo se pokvariše.

Prorok Naum proriče im propast. Pa kako ne bi pokajanja, ne bi ni poštede. Od zemljotresa, poplave i ognja propade sav grad, tako da mu se više ni mjesto ne raspoznavaše.

Danas obavezno idite do crkve, pomolite se i zapalite svijeće za zdravlje.