Naredno pomračenje 2021. godine

Ovako je izgledao "superkrvavi vuči" Mjesec VIDEO

13:24, 21.01.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Iako postoje oni koji ga se plaše i ukazuju da je on simbol kraja svijeta, ljudi širom Zemlje mogli su da uživaju u posmatranju potpunog pomračenja "superkrvavog vučjeg" Mjeseca, prvom i posljednjem u 2019. godini.

Ovo će naime biti posljednji "krvavi Mjesec" ne samo u ovoj, već i u narednih nekoliko godina. Tačnije, ovakav Mjesec ćemo vidjeti tek 2021. godine. U ovakvom pomračenju Mjeseca te godine posmatrači će moći da uživaju čitav sat, prenosi Independent. 

Thumbnail

"U narednih nekoliko godina ulazimo u ovo neuobičajeno zatišje ukupnih pomračenja Mjeseca", izjavio je Tom Kers, astronom iz Kraljevske opservatorije Grinič. 

Pomračenje Mjeseca se dešava kada Mjesec prođe direktno iza Zemlje tako da Sunce, Mjesec i Zemlja postanu tačno ili veoma usko poravnati. Sa Zemlje koja blokira direktnu Sunčevu svjetlost da stigne do Mjeseca, svjetlost se prelama Zemljinom atmosferom prije nego što se odbije od površine Mjeseca, što ga čini crvenom. 

Prirodni fenomen se dešava iz istog razloga zbog kojeg sunce pri zalasku ili izlasku ima crvenkastu boju.
 

 

Iako zvuči kao neko predskazanje "supervučji Mjesec" nije nešto što bilo koga treba da brine. Supermjesec se naime, dodaje Independent, javlja kada je pun mjesec najbliži Zemlji u njegovoj orbiti, pa se često pojavljuje veći i svjetliji nego obično. Dio imena "krvavi Mjesec" inspirisano je crvenkastom bojom izazvanom pomračenjem Mjeseca, dok "vučji" dio imena ove pojave potiče od tradicionalnog imena koje su koristila indijanska plemena u Americi. 

Ova plemena su ga naime, tako zvala zbog vukova koji bi na mlad mjesec zavijali početkom godine.

Za razliku od pomračenja Sunca, svjetlost iz pomračenja Mjeseca je slaba i potpuno bezbijedna za gledanje bez posebne opreme.