Danas je najveći ženski crkveni praznik

Ovaj dan posebno je važan za žene koje žele potomstvo, one moraju da urade jednu stvar

08:23, 14.10.2018.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice. To je hrišćanski crkveni praznik kada crkva proslavlja Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskoga roda.

Konkretan događaj koji se toga dana spominje i praznuje desio se prema hrišćanskom vjerovanju 1. oktobra 911. godine u vrijeme cara Lava Mudroga (ili Filosofa). Služeno je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda. U pozadini crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. Prema hrišćanskom vjerovanju, u četvrti sat noći pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odjećom pokriva narod.

Bila je obučena u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama. Sveti Andrej videći to javljanje pokazao je rukom Epifaniju blaženom, i upitao ga: Vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svet? Odgovori Epifanije: Vidim, oče, i užasavam se!

Crkva je oduvjek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljuej Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.
Svake godine u manastiru Đunis vjernici se okupe na bdenju kako bi se podsjetili na ukazanje Bogorodice u ovoj svetinji početkom 20. vijeka.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vjernici molitveno traže.

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.

NARODNI OBIČAJI I VJEROVANJA

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale potomstvo. Oni koji nemaju djece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju djecu.

Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora. Ovaj praznik se često naziva i Pokrovice i smatra se da je ženski praznik.

Posebno posvećen porodiljama i majkama. Zbog toga bi sve pripadnice ljepšeg pola trebalo da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove.

U Srbiji je običaj da žene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka djevojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnela i odgajala djecu u zdravlju i sreći.