Srbija

Ova krmača teži više od nevjerovatnih 500 kg i oprasila je 28 prasića

  • Izvor: Agencije
  • 22.10.2021.17:42

Nije tajna da se širom Srbije u oborima gaje tovljenici, koji se mjesecima pripremaju za zimu. Najbolje svinje su one koje imaju više kilograma, pa samim tim i daju više mesa i masti.

Međutim, u oboru Dragana Mosića iz sela Pružatovac kod Mladenovca živi prava krmača rekorderka. Šarena ima čak preko 500 kila, a šampion je i kad je oprasivanje u pitanju.

– Pripada staroj sorti jorkšir i kod nas je nekoliko godina. Ona nam je u domaćinstvo do sada donijela veliki broj prasića. Dok druge oprase oko 13 ili 14, ona je jednom na svijet donijela čak 28 mladih. Kad se tada prasila, satima smo bili oko nje, jer su prasići samo izlazili. Brojali smo ih i nismo se mogli čudom načuditi, da ih ima toliko, kaže Dragan za RINU.

Šarena je dokaz one narodne izreke da za dobru svinju nema loših splačina, tako da jede sve što stigne, ali ipak najviše preferira domaći koncentrat. Iz obora je ne puštaju, jer je ponovo pred prašenjem.

U selu Pružatovac često i licitiraju, koliko će Draganova krmača sada oprasiti prasića.

– Termin joj je za deset dana, pa ćemo vidjeti da li će oboriti rekord koji je sama postavila. Kod nas će biti sigurno još nekoliko godina, sve dok se bude prasila, kaže Dragan.

Kad dođe vrijeme da i Šarena poput ostalih prasica završi na klanju, nema sumnje da će količina mesa, kobasica i čvaraka u domaćinstvu Mosića biti na zavidnom niovu.

Tagovi: