Bezbjednost na prvom mjestu

Otkrivamo zbog čega su svi putnički avioni bijele boje?

21:08, 14.05.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Sigurno ste zapazili da je logo ili natpis na avionima obavezno otisnut na bijeloj podlozi. To nije slučajnost.

Poneki primjerci "nebeskih ptica" dolaze i u nešto drugačijim bojama i izdanjima, ali na gotovo 99 odsto svih putničkih aviona u potpunosti prevladava bijela boja. Razloga je nekoliko, ali kao i uvijek, najvažniji su oni bezbjednosne prirode. 

Naime, na bijeloj boji se najlakše se uočavaju pukotine, curenje ulja i ostali razni problemi koji se mogu dogoditi ukoliko je letjelica neispravna, a tako ćete ujedno, i najbrže otkloniti kvar, piše "opušteno.rs". 

Takođe, ijbela boja najbolje odbija svjetlost i toplotu, što je prilično bitno jer smanjuje zagrijavanje aviona. 

Uz sve to, bijela je jedna od boja koje je najlakše primjetiti na nebu, u slučaju sudara ili ružnog vremena. Ona je i jedina boja koja ne blijedi. 

Naravno, ovde postoje i ekonomski razlozi, jer je bojenje aviona dugačak i prilično skup posao, a uz navedene prednosti bijele, zaista ih nema smisla ni bojiti. Za bojenje po pravilu treba između dva dana i dvije nedjelje, zavisno kojim budžetom kompanija raspolaže. 

Dodatno, istraživanja su pokazala kako je obojene avione kasnije teže i prodati, pa je i to jedan od razloga zašto su avioni bijeli.