Ravnopravnost sagovornika

Okrugli sto, najvažniji pojam diplomatije, nastao u Srbiji

21:47, 22.09.2018.
Izvor: Alo
Thumbnail
Najvažniji pojam diplomatije i ravnopravnosti sagovornika, okrugi sto, nastao je na tlu današnje Srbije, u Sremskim Karlovcima, u kraju zvanom Švapska.

Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

Predstavnici Otomanskog carstva i hrišcanske alijanse, koju su činile Austrija i njene saveznice Venecija, Poljska i Rusija, uz posredovanje Engleske i Holandije, potpisali su dokument nakon 72 dana pregovaranja.

Pregovori su bili toliko naporni da je mletački poslanik tokom njih umro i njegov grob se nalazi u dvorištu kapele.

Sve delegacije su u vjećnicu (improvizovanu baraku), podignutu na ničijoj zemlji, ulazile istovremeno i na poseban ulaz, kako niko ne bi bio počastvovan što je ušao prvi, ili pak zapostavljen, ako bi ušao posljednji.

Nisu mogli da se dogovore u vezi s tim ko će sjesti na čelo stola, pa su pregovori odlagani dok nije napravljen okrugli sto, prvi put tu upotrebljen radi pregovora i od tada se koristi kao termin u diplomatiji.

„Današnju Kapelu Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima podigli su, u spomen na Karlovački mir, ovdašnji katolici 1817. godine, a u protekla dva vijeka, kao izraz želje za mirom, o njoj brinu ljudi raznih konfesija”, rekao je mjesni župnik iz Karovac, Ivan Rajković.