Za osam sati spremljeno 14.186 komada

Oboren Ginisov rekord u pripremi palačinki FOTO

17:28, 26.10.2018.
Izvor: PR
Thumbnail
Na najslađi način je priveden Sarajevski festivala tuzirma – oboren je Ginesov rekord u pripremanju i serviranju palačinaka na platou centra Skenderija. 

Organizatori ovog događaja su “Klub ljubitelja palačinaka” i Udruženje kuhara BiH, a Podravka se pobrinula za vrhunski okus palačinaka svojim slatkim namazima. Ovome kulinarskom poduhvatu pridružili su se  kulinarski majstori i ljubitelji kuvanja i iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, a nekoliko njih je došlo čak iz Švedske. U istorijskom poduhvatu za Ginisa učestvovali su i učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" Goražde, Srednjoškolskog centra Hadžići i Srednje ugostiteljsko-turističke škole Sarajevo. 

Dojučerašnji Ginisov rekord u serviranju palačinaka nadmašen je za čak 1.470 palačinaka. Njih čak 14.186, namazano je Lino ladom Gold i Podravkinim marmeladama i pekmezima, a nakon toga su  upisane u knjigu Ginisovih svjetskih rekorda. Dio palačinaka podijeljen je okupljenima koji su bodrili sudionike obaranja rekorda, dok je veći dio njih dostavljen socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, domovima za nezbrinutu djecu, domovima za zbrinjavanje starih lica, kao i migrantima i drugima koje je ova gesta obradovala. Za distribuciju je bila zadužena organizacija Pomozi.ba.

„Čast nam je bilo učestvovati u ovome slatkome događanju i čestitam svima koji su doprinijeli obaranju rekorda danas. Svi prisutni su se tijekom cijeloga dana mogli zasladiti našom Lino ladom Gold, rađenoj po premium recepturi, koju već možete pronaći u prodavnicama širom Bosne i Hercegovine, a vjerujem da su najmlađi posebno uživali u druženju sa našom maskotom, medvjedićem Linom. Podravka u BiH se već tradicionalno rado odaziva i pomaže poduhvate poput ovoga, a radosni smo da smo danas u timovima koji su vrijedno radili za Ginisa mogli vidjeti veliki broj mladih ljudi, posebno učenika strukovnih škola. Čestitam svima, i ne krijemo ponos što smo dio ekipe za Ginisa“, rekla je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke BiH.

Ekipa od više od stotinu ljudi, koji su u smjenama sinhronizirano pripremali smjesu, razvijali ju i na na kraju mazali Podravkinim slatkim blagom, osam sati je neprekidno radila na ovome značajnome poduhvatu uz gromoglasnu podršku okupljenih posjetitelja na platou Skenderija. Pod budnim okom sudija koji su nadgledali tok i regularnost ovoga slatkoga događanja, obavljeno je prebrojavanje i proglašenje novoga rekorda – 14.186 palačinaka, što je za 1.470 bolje u odnosu na stari rekord iz Moskve, koji je iznosio 12.716 komada.