Falsifikat

Njemačka policija zaplijenila tri Hitlerove slike

22:56, 24.01.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Njemačka policija je u Berlinu zaplijenila tri akvarela predstavljena kao djela nacističkog vođe Adolfa Hitlera, zbog sumnje u njihovu autentičnost.

Tri akvarela koja se pripisuju njemačkom nacističkom vođi Adolfu Hitleru trebalo je danas da budu prodata na aukciji u Berlinu. 

Djela predstavljaju planinsku scenu, rijeku i figuru u daljini koja sjedi pod drvetom, potpisana su sa A. Hitler i datiraju iz 1910. i 1911. godine, prema katalogu aukcijske kuće Klos, gdje je danas trebalo da budu ponuđene na prodaju. 

One su ponuđene na prodaju za po četiri hiljade evra, i aukcijska kuća je navela da imaju potvrdu stručnjaka o autentičnosti. 

Kako je prenio Bi-Bi-Si, one su naslikane u vrijeme kada je Hitler, koji će kasnije biti odgovoran za neke od najtežih zločina u istoriji čovječanstva, radio kao slikar u Minhenu. 

Istraga je pokrenuta za pokušaj pronevjere i falsifikovanje dokumenata, objavila je berlinska policija putem Tvitera. 

U junu 2015. godine Hitlerove akvarele i crteži prodati su na aukciji u Njemačkoj za gotovo 400 hiljada evra.

Adolf Hitler je u mladosti pokušao da se upiše u Akademiju umjetnosti u Beču, ali je dva puta odbijen. On je nastavio da slika kopirajući scene sa razglednica i te slike prodavao turistima. 

Stručnjaci ocjenjuju Hiterovu umjetničku produkciju kao osrednju i aukcijske kuće uglavnom odbijaju da ih prodaju. 

Hitler je u svojoj knjizi "Majn Kampf" tvrdio da je slikao čak do tri slike dnevno, prenosi Bi-Bi-Si. 

Dok je bio na vlasti on je navodno naredio da se njegova umjetnička djela sakupe i unište, ali se zna da nekoliko stotina još postoje. U Njemačkoj je dozvoljeno da se prodaju Hitlerove slike samo pod uslovom da ne sadrže nacističke simbole. 

U 2014. je akvarel kancelarije u Minhenu prodat za 130 hiljada evra na aukciji u Nirnbergu. Druge slike su prodate po nižim cenama. Aukcijska kuća Malok iz Šropšira prodala je kolekciju od 13 djela 2009. za 130 hiljada evra. Sva djela su bila potpisana sa A.Hitler.