Sedam stvari

Navike koje doslovno smanjuju mozak

07:19, 30.11.2018.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Koliko god čudno da zvuči, ovaj proces se zaista dešava, a možda ste i sami odgovorni za to

Vjerovali ili ne, smanjivanje mozga je prirodni proces koji dolazi sa godinama. Ovih sedam loših navika još više utiču na taj proces, odnosno ubrzavaju ga.

Sigurno ne želite da se vaš mozak smanji do te veličine da ne možete da obavljate osnovne funkcije u životu. Sada je dokazano da neke vaše navike upravo vode ka tome.

"Iako smanjivanje mozga zvuči kao glupa šala, ovaj organ je neuroplastičan i učestalo ponavljanje loših postupaka može da dovede do promene njegove strukture" objašnjava Karolin Lif, stručnjak u oblasti neurologije.

Ovih sedam stvari utiče na degeneraciju mozga.

Stres

"Stres utiče na vaše fizičko i mentalno zdavlje" potvrđuje dr Lif.

Lučenje velike količine kortizola, takozvanog hormona stresa, utiča na proces memorije i na koncentraciju uopše, objavljeno je u časopisu "Neurology".

Nespavanje

Ljudi koji ne spavaju dovoljno rizikuju oštećenje moždanih ćelija mnogo više od onih koji imaju 7-9 sati sna.

"Nikad nije kasno da promijenite svoje navike i da legnete u krevet ranije. To će omogućiti vašem mozgu da se odmori i oporavi od akumuliranog stresa" kaže neuropsiholog Erin Rejnolds.

Alkohol

Istraživanja univerziteta Oksford pokazuje da alkohol smanjuje dio mozga odgovoran za mišljenje i učenje.

"Čak i male količine alkohola su pogubne za mozak, tako da bi za vaše opšte zdravlje bilo dobro da ga izbjegavate" savjetuje dr Horvat.

Neaktivnost

Vježbanje je jako važno za vaše zdravlje, jer poboljšava cirkulaciju, čime mozak dobija veću količinu kiseonika nego inače. Neaktivnost negativno utiče na korteks, jer se on tada ne hrani dovoljno.

Obrađena hrana

Ono što jedete se prilično odražava na vaš mozak. Hrana obrađena na nezdravom ulju i na visokim temperaturama značajno smanjuje regiju odgovornu za pamćenje.

Da bi vaš mozak ostao iste veličine, neophodno je da se hranite zdravo.

Pušenje

Pušenje ne narušava zdravlje vaših pluća, već i mozga. Dokazano je da dovodi do zakrčenja krvnih sudova, čime mozak gubi značajnu količinu "hrane" u svakom trenutku. Ovo može da dovede do sušenja pojedinih moždanih ćelija, pogotovo odgovornih za pamćenje, učenje i govor.

Strogo ponašanje

Možda bi trebalo da razmislite o tome da se malo više opustite i da postanete spontani.

"Ako automatizujete svoje fizičke i mentalne funkcije, onda tu nema mjesta za promišljanje i mozak sam počinje da se isključuje. Rutina uništava prenos podataka u mozgu i neuronske spone ne moraju da emituju energiju. Kada ste u rutini i vaš mozak je u rutini - objašnjava Horvat.