Misteriozni tragovi u praistorijskoj pećini

Naučnici pronašli "vrata pakla", a evo gdje se nalaze FOTO

17:11, 20.02.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Prolaz za pakao je, izgleda, pronađen i on se nalazi u Engleskoj, u okrugu Notingem. U praistorijskoj pećini Kresvel Kregs pronađeno je na stotine zaštitnih tragova koje su napravile vještice.

Doskora su stručnjaci mislili da su te ”škrabotine” u pećini najobičniji grafiti, a zapravo su, dodaje se, djelo mještana koji su vjerovali da se u toj pećini nalazi prolaz u podzemni svijet.

Te “škrabotine” su, objašnjavaju naučnici, očigledan pokušaj da se đavoli, vještice i drugi zli stanari podzemnog svijeta spriječe da dođu u svijet živih.

"Te oznake su ili služile da zadrže nešto unutra ili napolju", rekao je Pol Bejker, direktor muzeja Kresvel Kregs.

On kaže da je u nekom periodu ova rupa bila okrivljena ili povezana s nizom događaja, poput raznih bolesti ili propadanja usjeva, do tačke u kojoj su se nadali da će ih oznake zaštititi.

Ovakvi ritualni simboli nisu neuobičajeni u Britaniji. Većina ih je pronađena na ulazima, uključujući pragove, prozore u crkvama. Čak 57 ih je nađeno u pećini u Somesetu.

"Očigledno je da su smatrali da je sve što je unutra bilo toliko moćno da su se morali vraćati i pisati još oznaka", rekao je Bejker Daily Telegraph.

Među mnogim oznakama mogu se razaznati dva ukrštena slova “V”. Kako objašnjavaju naučnici, to znači “nevinost djevica”, molitvu Mariji za pomoć od zlih duhova.

Kada su i drugi stručnjaci došli do ove pećine da bi analizirali simbole, pronašli su još stotine oznaka na zidovima, plafonima i pukotinama, uključujući dijagonalne linije, kutije i labirinte za koje se vjerovalo da su sposobni uhvatiti demone.

" Bilo je to kao nešto iz filma “Isijavanje”", rekao je Bejker.

Iako je nejasno otkad svi natpisi potiču, smatra se da datiraju od 14. do 18. vijeka.

"Ljudi su možda mislili da je velika rupa neka vrsta vrata u podzemni svijet, čak i demonskog zatvora, ali su svakako bili zabrinuti zbog toga šta bi moglo odatle izaći", rekao je Džon Čarlsvort, turistički vodič.

Kaže i da se po njima može vidjeti šta je plašilo ljude koji su u to vrijeme živjeli.

"Ove oznake su vrsta narodne magije, a rupa u zemlji možda je predstavljala neku vrstu Pandorine kutije. Tragovi vještica su vidljivi i danas, a biti prisutan u vrijeme njihovog otkrivanja, zaista je značajno za mene i nešto što nikad neću zaboraviti", dodao je Čarlsvort.