Velika Britanija

Najveća prevara u istoriji televizije: Kako je zamalo opljačkan kviz "Ko želi biti milioner"

17:38, 01.04.2021.
Izvor: ATV
Gdje ima prostora, ima i prevare. Čarls Ingram je postao kultno ime i sinonim za prevaru. Ovaj Britanac uspio je odgovoriti na svih 15 pitanja i osvojiti milion funti na kvizu "Ko želi biti milioner".

Ali...

Kviz je bio dužan da u roku od 15 dana isplati osvojeni novac Ingramu, međutim, pobjednik je dobio poziv u kojem mu je rečeno da neće dobiti novac i da je slučaj predat policiji, na šta je Ingram odgovorio jednostavno "u redu", svjestan i sam šta se dogodilo.

Porodični nastup 2001. godine na planetarno popularnom kvizu otpočela je njegova supruga. Diana i osvojila 32.000 funti. Poslije je nastupio Dianin brat Adrijan koji je takođe osvojio toliko. Najbrži prst bio je Čarls i izašao je na vruću stolicu. Međutim, sve je krenulo loše, u ranoj fazi iskoristio sve tri pomoći, pomoć publike, prijatelja i 50/50. Osvojio je 4.000 funti, a tada je je završena epizoda i Ingram je imao pauzu do početka nastavka snimanja.

Vratio se sumnjiv čovjek

Nakon dolaska Ingram nesiguran i očito nesposoban da osvojio milion, ipak nastavlja dobro. Ali vrlo brzo, organizatori uviđaju probleme i tada otpočinje njihova sumnja.

Na jednom od ponuđenih pitanja Ingram potpuno siguran u jedan od ponuđenih odgovora, čak se ubijedio da je sigurno taj odgovor, ipak zaključuje pitanje sa drugim odgovorom i nastavlja dalje takmičenje.

Sve bi to i bilo u redu, reklo bi se sreća, međutim na sljedećem pitanju dešava se isto. Ingram potpuno odbacuje tri ponuđena odgovora i fokusira sa na pogrešan odgovor. Ali, u posljednjem trenutku mijenja mišljenje i daje ispravam odgovor.

Tada organizatori opažaju sumnjiv kašalj koji dolazi iz publike, zanemaruju sve i prate Ingrama i kada se čuje kašalj. Nakon nekoliko trenutaka uviđaju da kašalj dolazi od Tecwen Whittocka, jednog od takmičara. I ne samo njega, kada ni sam Whittock ne bi znao odgovor, uključivala bi se supruga Ingrama koje je takođe kašljala.

Ta sumnja nije bila dovoljna da se kviz prekine, nego se krenulo u dokazivanje sumnje i pokušaje da se otkrije način na koji Ingram komunicira sa svojim pomagačima.

U tom trenutku, čitava organizacija kviza fokusirana je na njegove odgovore. Prati se svaki pokret, čak i publike. Zvučnom analizom koje je na kraju prikazana na suđenju prevaranti su razotkriveni. Ingram bi ponuđena pitanja čitao jedno po jedno. Onda kada bi bi došao do tačnog odgovara, neko bi se zakašljao. Ingram bi još nekoliko puta ponovio taj odgovor da dobijem potvrdu od pomagača.

Sve je bilo očigledno i sve se uklapalo, Ingram je pao, potrebni su bili i posljednji dokazi koji bi zaokružili prevaru. Pobijedio je u kvizu i otpočelo je slavlje. Stručnjaci su posvetili posljednju pažnju njihovom ponašanju koje je odudaralo od svakog čovjeka koji bi dobio milion funti.

On i supruga zagrljeni krenuli su da napuštaju studio, ali pomalo uplašeni. Jedan od organizatora i psihologa poručio je da bi nakon takvog uspjeha, ljudi obično nazvali svoju djecu i obavijestili ih, ali porodica Ingram to nije učinila.

Umjesto toga, otišli su u bekstejdž gdje je otpočela svađa. Na kraju se ispostavilo da je svađa uslijedila zbog toga što plan nije bio da Ingram osvoji milion funti, nego mnogo manje, ali prokletstvo je jače od čovjeka.

Ubrzo nakon završetka kviza prikupljeno je dovoljno dokaza da se Ingram pošalje na sud, gdje je negirao krivicu. Ipak, svi dokazi su bili upereni protiv njega i sud ga je proglasio krivim.