Najsjevernije mjesto na svijetu

Mjesto u kojem je zabranjeno umiranje

21:24, 01.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
"Ljude koji su ozbiljno bolesni ili one za koje se pretpostavlja da neće još dugo živjeti prevozimo avionom ili brodom na druga mjesta u Norveškoj da provedu poslednje dane svog života", kaže Jarl Skjegestad, mještanin najsjevernijeg mjesta na svijetu, norveškog Longjarbjena na Svalbaru.

Vlasti su donijele zakon po kom je zabranjeno umrijeti na tom norveškom ostrvu još 1950. godine i taj propis je i dalje na snazi. Evo kako je došlo do takve odluke.

Prije sto godina, krajem Prvog svjetskog rata pojavila se epidemija španske groznice od koje je umrlo osam rudara na tom norveškom ostrvu, piše hrvatski portal Večernji.hr.

"Sahranjeni su na lokalnom groblju, koje je vrlo specifično", kaže Skjegestad, kršni Norvežanin i istovremeno posmatra nekoliko bijelih krstova zabodenih u zemlju.

"Tijela nisu bila duboko sahranjena zbog temperatura koje često padaju i na -30 ili -40 Celzijusovih stepeni, pa je zemlja tvrda i teška za kopanje. Spomenuta epidemija dogodila se negdje poslednjih nedelja Prvog svjetskog rata i ljudi su već pomalo počeli da zaboravljaju na to vrijeme kada su 1950. godine lokalci, dok su kopali nova grobna mjesta, na istom tom groblju naišli na jedan od leševa rudara koji su pomrli decenijama ranije", nastavlja priču starosjedalac tog mjesta.

Prisjeća se da je pronađeni leš bio potpuno očuvan, u stanju gotovo identičnom kao kad je prije 32 godine spušten u raku.

"Poslije početnog šoka tijelo je prevezeno na jedan Institut, a naučnici su iz njega uspjeli da izvuku žive primerke virusa koji je tada pobio rudare. Najjednostavnije rečeno, zemlja u kojoj su tijela bila zakopana bila je toliko smrznuta da je sahranjivanjem tijela u nju postignut isti efekat kao da ste ga zamrzli. Decenijama kasnije stare bakterije koje su se nalazile u leševima preživjele su zahvaljujući niskoj temperaturi, a da cijela zajednica nije brzo reagovala, postojala je realna opasnost da se bolest ponovo proširi."

Iste te godine vlasti su donijele zakon koji je na snazi i danas, a on glasi - u gradu je zabranjeno umrijeti.

"Ljude koji su ozbiljno bolesni ili one za koje se pretpostavlja da neće još dugo živeti prevozimo avionom ili brodom na druga mesta u Norveškoj gde provode poslednje dane svog života", kaže Skjegestad.

Još jedno bizarno pravilo

Kada živite u najsjevernijem mjestu na planeti zabrana umiranja nije jedino neobično pravilo. Na primjer, ako izlazite van gradske zone Longjarbjena obavezno morate ponijeti pušku. U okolini tog grada živi za oko 1.000 više medvjeda nego ljudi, kojih je oko 2.000.

I držanje mačaka je strogo zabranjeno da bi se sačuvao svakako već mali broj ptica u tom gradu.