Najmanje neželjenih efekata

Magična gljiva najsigurnija droga

15:56, 07.01.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Najsigurnija rekreacijska droga su, naime, gljive, otkriva Global Drug Survey (GDS). Rezultati velikog istraživanja su ovisili o tome koliko su puta konzumenti trebali hitnu medicinsku pomoć.

Ispostavilo se da su “magične" gljive odgovorne za najmanji postotak hitnih posjeta bolnicama, nakon čega slijedi kanabis na drugom mjestu. LSD i kokain su na, zajedničkom, trećem mjestu, prenose mediji.

Brojevi su u prosjeku izjednačeni po polovima, ali u većini slučajeva žene su izložene većem riziku.

"Kombinovana upotreba gljiva s alkoholom i upotreba u rizičnim ili nepoznatim okruženjima povećava rizik od štetnosti", izjavio je osnivač GDS-a, psihijatar Adam Vinstok.

Prema njemu, najčešći razlozi zbog kojih korisnici halucinogenih gljiva odlaze u bolnicu su slučajne ozljede, panika, kratkotrajna zbunjenost, dezorijentacija i strah od gubitka uma.

Na drugom kraju grafikona slijede metamfetamini, sintetski kanabis i alkohol. Oni su nosili najveću opasnost od završavanja na hitnoj.

Istraživanje je obuhvatilo 115.523 osobe iz više od 50 zemalja. Gotovo 10 tisuća sudionika izjavilo je da je u prošloj godini konzumiralo halucinogene gljive. Tek je 0,2 odsto njih završilo u bolnici nakon toga.

To je bio najniži postotak u istraživanju, no istraživači naglašavaju da nijedna uporaba droga nije potpuno bezopasna.