Spremniji i konkurentniji na tržištu rada

Luksemburg uvodi časove kodiranja od prvog razreda

22:58, 20.09.2019.
Izvor: anadolija
Thumbnail
Vlasti Luksemburga, jedne od najmanjih ali najbogatijih zemalja u Evropi, uvode časove kodiranja u sve svoje škole.

Klod Majš, ministar za obrazovanje Luksemburga, rekao je novinarima da će nastava iz kodiranja postati dio nastavnog programa Luksemburga već od početka sljedeće školske godine.

Istakao je da će svi učenici u toj zemlji na taj način vrlo rano naučiti kako kodirati, a imaće i časove o računarskom razmišljanju (RR).

Računarsko razmišljanje (RR) je proces koji generalizuje rješenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi podstiču potpune, smislene odgovore na osnovu više promjenjivih, koje zahtijevaju da koriste razlaganje, reprezentaciju podataka, uopštavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računarskom razmišljanju.

Majš je takođe rekao da su digitalne vještine “dvije noge s kojima će mladi morati naučiti hodati” u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

Među prvim zemljama u svijetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje je i Finska u kojoj je od jeseni 2016. kodiranje postalo obavezna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda, piše Anadolija.